Ευρεία σύσκεψη για την ακαρπία σε δενδροκαλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας

Την άμεση καταγραφή της απώλειας της παραγωγής τους από ακαρπία και έγκαιρες αποζημιώσεις ζητούν οι δενδροκαλλιεργητές της Δυτικής Μακεδονίας.

Το ζήτημα της μεγάλης ακαρπίας που παρατηρείται φέτος στην ευρύτερη περιοχή του Βερμίου και της Βεγορίτιδας – κυρίως σε χωράφια με κερασιές και μηλιές – βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες (Κυριακή 26 Μαΐου) στους Πύργους Εορδαίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη, των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων αγροτών και στελεχών του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α.

Οι αγρότες επισήμαναν ότι οι δενδροκαλλιέργειες αποτελούν το βασικό τους εισόδημα που φέτος πλήττεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές στις κερασιές και στις μηλιές της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να μη γίνει σωστή γονιμοποίηση κατά την ανθοφορία και να προκύψει μεγάλη ακαρπία.

«Η ζημιά στις δενδροκαλλιέργειες που αποτελούν και το βασικό εισόδημα δεκάδων αγροτών είναι μεγάλη. Δεσμεύτηκα να στηρίξω και να προωθήσω τα αιτήματα των αγροτών και σε συνεργασία με την πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο, να δοθεί λύση βιώσιμη και ουσιαστική», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Αμανατίδης.