Ευρωβουλευτές COMAGRI: «Να διασφαλιστεί η πρόσβαση και των μικρότερων εκμεταλλεύσεων στα οφέλη της τεχνολογίας»

Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, σύμφωνα με ψήφισμα των μελών της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (COMAGRI) του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο σχέδιο ψηφίσματος για τη «Διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας της γεωργίας της ΕΕ», το οποίο υπερψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες από την COMAGRI με 39 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 0 αποχές, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η πανδημία COVID-19 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέθεσε διαρθρωτικά προβλήματα στον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα και ζητά την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουν τη μονιμοποίηση των έκτακτων μοχλών αγροτικής χρηματοδότησης που θεσπίστηκαν ως απάντηση στις κρίσεις, την προώθηση μιας πιο σύγχρονης και τεχνολογικά προηγμένης γεωργίας, τη μεγαλύτερη πρόνοια για τη σπατάλη τροφίμων και την επιδίωξη διμερούς αμοιβαιότητας στις εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές της COMAGRI, η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας για την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης «στρατηγικών αποθεμάτων τροφίμων», όπως χαρακτηριστικά ζητούν. Μια στρατηγική της ΕΕ για τις πρωτεΐνες και τις ζωοτροφές θεωρείται ότι θα πρέπει να αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου, «ώστε οι αγρότες να εξαρτώνται λιγότερο από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες», προσθέτουν οι ευρωβουλευτές. Επιπλέον, τα προσωρινά μέτρα που εισήγαγε η ΕΕ για τη στήριξη των αγροτών υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία «θα πρέπει να διατηρηθούν, εάν συνεχιστεί η ρωσική εισβολή».

Νέες τεχνολογίες στη γεωργία

Οι ευρωβουλευτές εισηγούνται τη χρήση νέων τεχνικών αναπαραγωγής που θα καταστήσουν τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές, μειώνοντας έτσι τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Όπως τονίζουν, η πρόσβαση των γεωργών μικρής κλίμακας στις ψηφιακές τεχνολογίες και τη γεωργία ακριβείας «θα πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά».

Ακόμη, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων άρδευσης και η προώθηση νέων υποδομών διαχείρισης των υδάτων «θα πρέπει να υποστηριχθεί από ένα ειδικό πρόγραμμα της ΕΕ», όπως αναφέρει η έκθεση των μελών της COMAGRI.

Σπατάλη τροφίμων και αμοιβαιότητα στο εμπόριο

«Περίπου το 1/3 των τροφίμων παγκοσμίως σπαταλάται», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές και ζητούν εκστρατείες κατά της σπατάλης τροφίμων, εθνικά προγράμματα πρόληψης του φαινομένου και τη συνεργασία των σούπερ μάρκετ με τις τράπεζες τροφίμων. Ακόμη, η σπατάλη τροφίμων θα μπορούσε να μειωθεί «μέσω επενδύσεων σε υποδομές για πιο βιώσιμες εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων», προτείνει η Επιτροπή Γεωργίας.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν να αφιερωθεί ένα ειδικό κεφάλαιο στις εμπορικές συμφωνίες για τα προϊόντα αγροδιατροφής, ούτως ώστε να διασφαλίζεται «η αμοιβαιότητα μεταξύ Ευρωπαίων παραγωγών και παραγωγών τρίτων χωρών».

«Στην Ευρώπη, πρέπει να βασιστούμε περισσότερο στον εαυτό μας και να μειώσουμε τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες. Οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας πρέπει να υλοποιηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να μη διακυβεύεται η επισιτιστική ασφάλεια και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα από περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς όρους», δήλωσε μετά την ψηφοφορία η εισηγήτρια της έκθεσης, Marlene Mortler.

«Ως εκ τούτου, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι αγρότες μας θα συνεχίσουν να μπορούν να παράγουν και να προμηθεύουν με αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής ποιότητας». Το σχέδιο ψηφίσματος θα τεθεί τώρα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, πιθανώς κατά τη σύνοδο στις 12-15 Ιουνίου.