Ευρωβουλή: Βολές κατά Nutri-Score για την υψηλότερη κατάταξη της διαιτητικής Coca-Cola έναντι του βιολογικού χυμού φρούτων

Μύδρους κατά του Nutri-Score εξαπέλυσαν τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατακεραυνώνοντας τον τρόπο με τον οποίο το προτεινόμενο σύστημα διατροφικής επισήμανσης ευνοεί άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, όπως η διαιτητική Coca-Cola, κατατάσσοντάς την τελευταία πάνω από τους βιολογικούς χυμούς φρούτων.

Είχε προηγηθεί παρουσίαση των ευρημάτων πρόσφατης μελέτης για τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας, στην οποία το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC) συμπέρανε ότι απλά συστήματα με χρωματικά κωδικοποιημένη κλίμακα διαβάθμισης, όπως το Nutri-Score, είναι πιο αποτελεσματικά στην καθοδήγηση των καταναλωτών ως προς την υγιεινή διατροφή. Όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι ευρωβουλευτές δεν έδειξαν να πείθονται, με πολλούς μάλιστα να ασκούν δριμεία κριτική κατά του Nutri-Score.

Πρώτος μίλησε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Juan Ignacio Zoido Αlvarez του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο οποίος κατηγόρησε το Nutri-Score για έλλειψη διαφάνειας και επιστημονικής βάσης, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται «ένα εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης βασισμένο στην επιστήμη που σέβεται την ποικιλομορφία των τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ενδεικτικά, επεσήμανε τη χαμηλή βαθμολογία του Nutri-Score για το ελαιόλαδο και τη μεσογειακή διατροφή, ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου κατά του συστήματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με άλλους ευρωβουλευτές που μίλησαν, ο Τσέχος Martin Hlavacek από τη φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe επέκρινε το Nutri-Score ως ένα σύστημα που ευνοεί τα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα και το χαρακτήρισε ως «τίποτε άλλο παρά ένα εργαλείο μάρκετινγκ». Όπως είπε, η ΕΕ θα πρέπει να βρει έναν αλγόριθμο που να ευνοεί τα υγιεινά τρόφιμα, προειδοποιώντας ότι «αν αποτύχουμε σε αυτό, η διατροφή των ανθρώπων θα αλλάξει προς τη λάθος κατεύθυνση».

Τέλος, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Martin Hausling των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) επέκρινε το Nutri-Score, αναφέροντας ότι «η διαιτητική κόκα-κόλα αποσπά καλύτερη αξιολόγηση από τον βιολογικό χυμό».