Τα αριστερά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου επέκριναν την πρόταση της Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Jessica Polfjärd να χαλαρώσουν οι κανόνες για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) ακόμη περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά επιδιώξει η Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, οι Ευρωβουλευτές συζήτησαν το σχέδιο έκθεσης που κατέθεσε πρόσφατα η Polfjärd, επικεφαλής για τον φάκελο των NGT.

Η Κομισιόν έχει προτείνει να χαλαρώσουν οι κανόνες για ορισμένες γονιδιωματικές τεχνικές NGT –μια σειρά νέων επιστημονικών μεθόδων για τη γενετική τροποποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών στα φυτά.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από τους Πράσινους και άλλους αριστερούς Ευρωβουλευτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η εν λόγω έκθεση υπερβάλλει κατά πολύ, το σχέδιο της Polfjärd όχι μόνο χαιρετίζει μεγάλα τμήματα της θέσης της Επιτροπής, αλλά προτείνει επίσης να προχωρήσουν περαιτέρω ορισμένες άλλες πτυχές. Οι βελτιώσεις που προτείνει η Polfjärd αφορούν την επισήμανση των NGT και τη συνύπαρξή τους με τη βιολογική γεωργία.

Σε κίνδυνο οι αρχές της βιολογικής γεωργίας (;)

Συγκεκριμένα, η Polfjärd προτείνει να επιτραπεί η χρήση των φυτών που έχουν υποβληθεί σε γονιδιακή επεξεργασία όχι μόνο στη συμβατική, αλλά και στη βιολογική γεωργία, κάτι που η πρόταση της Επιτροπής είχε αποκλείσει.

Ενώ πολλοί βιοκαλλιεργητές ανησυχούν ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις NGT θα σημαίνει ότι πλέον δε θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν αν η παραγωγή τους είναι απαλλαγμένη από την επεξεργασία γονιδίων, άλλοι – όπως η Polfjärd – πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί με το να επιτραπούν οι NGT ακόμη και στη βιολογική γεωργία.

Ωστόσο, αυτή η τοποθέτηση δεν έχει ηχήσει καλά σε άλλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου. «Η εισηγήτρια δεν έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές των βιοκαλλιεργητών», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Anja Hazekamp.

Άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη διασταυρούμενη επιμόλυνση, δηλαδή την ανησυχία ότι τα προϊόντα που έχουν υποστεί NGT από γειτονικά αγροκτήματα θα μπορούσαν να «μολύνουν» τα προϊόντα των βιοκαλλιεργητών άλλων αγκοκτημάτων. «Πώς ξέρετε τι καλλιεργεί ο γειτονικός σας αγρότης!», ρώτησε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Martin Häusling.

Ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Christophe Clergeau προειδοποίησε ότι οι NGTs στις βιολογικές καλλιέργειες μπορεί να σημαίνουν «απώλεια της εικόνας [και] της αξίας» και έχουν τελικά «σημαντικό αντίκτυπο» στις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές.

Τέλος, ένα άλλο σημείο διχογνωμίας στην πρόταση της Polfjärd είναι αυτό που αφορά στη μείωση των απαιτήσεων επισήμανσης για τις NGT περαιτέρω από ό,τι προβλέπει η Κομισιόν.