Εβδομήντα ένας νομοθέτες από τις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Κομισιόν να τερματίσουν τον κατακερματισμό και να βελτιώσουν τον συντονισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19.

Σε ανοιχτή επιστολή, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα λόγω της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών και αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί τώρα με την αναζωπύρωση της πανδημίας. «Αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε, γίναμε μάρτυρες του χάους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ: Μονομερείς αποφάσεις για τον έλεγχο ή τον περιορισμό των διασυνοριακών μετακινήσεων, βάσει αλληλοσυγχεόμενων χαρτών και αμφισβητούμενων αποτελεσμάτων τεστ από τη μια χώρα στην άλλη», αναφέρεται στην επιστολή. «Χθες τουρίστες, αύριο διασυνοριακοί και εποχικοί εργαζόμενοι, φοιτητές, καλλιτέχνες.

Αυτή η αποδιοργάνωση δεν θα έχει μόνο επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και συνέπειες στην οικονομική, επιστημονική και πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ευρωβουλευτές.

www.euractiv.com