Ευρωκοινοβούλιο: Έρχεται κατάργηση της χρήσης δέντρων για παραγωγή ενέργειας

Σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία την καύση ξύλου για την παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, η διαρκώς αυξανόμενη, μεταξύ άλλων και λόγω ενεργειακής κρίσης, ζήτηση για ξύλο, έχει προκαλέσει απώλεια τεράστιων εκτάσεων ευρωπαϊκών δασών. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα, οδηγεί τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής κοντά σε μια στροφή 180 μοιρών.

Μετά τη διαπίστωση, βάσει μελέτης που διεξήγαγε πέρυσι η ΕΕ, ότι η καύση ξύλου για ενέργεια προκαλεί περισσότερη ρύπανση από τη λήψη της ίδιας ποσότητας ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον τερματισμό των δημόσιων επιδοτήσεων για την «πρωτογενή ξυλώδη βιομάζα», με στόχο να μειώσει την κοπή δέντρων για παραγωγή ενέργειας.

Στον αντίποδα, η χρήση δασικών υπολειμμάτων και απορριμμάτων ξύλου ως πηγή ενέργειας θα παραμείνει επιλέξιμη για επιδοτήσεις. «Για πρώτη φορά, ένας ευρωπαϊκός θεσμός αναγνωρίζει ότι η καύση των δέντρων ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρυνθεί κανείς από τα ορυκτά καύσιμα και να σταματήσει την ολέθρια κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Alex Mason, επικεφαλής κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ στο Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής (WWF).

Όπως γράφουν οι Olive Oil Times, το κοινοβουλευτικό νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού γίνει νόμος.