Ευρωπαϊκή δύναμη η Ελλάδα στο επιτραπέζιο σταφύλι

Η παραγωγή της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, που αποτελούν συνολικά το 92% όλης της ευρωπαϊκής παραγωγής, καθιστά την ΕΕ ηγέτιδα στο επιτραπέζιο σταφύλι. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), κατά το εμπορικό έτος 2019/2020, δηλαδή από τον προηγούμενο Ιούνιο μέχρι τον επόμενο Μάιο, η παραγωγή της ΕΕ υπολογίζεται μειωμένη κατά 14% σε μέσους όρους, αποδιδόμενη κυρίως στη μείωση κατά 25% της Ιταλίας, εξαιτίας των έντονων βροχών που σημειώθηκαν την περίοδο της ανθοφορίας.

Την ίδια στιγμή, διαφαίνεται τάση μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, εξαιτίας, όπως επισημαίνεται, της μειωμένης κερδοφορίας της καλλιέργειας και της στάσιμης εσωτερικής κατανάλωσης.

Τη μεγαλύτερη έκταση έχει η Ιταλία, ενώ ακολουθείται από την Ισπανία και την Ελλάδα. Ο κύριος όγκος της καλλιέργειας στην Ιταλία είναι συγκεντρωμένος στις νότιες περιοχές της χώρας, ως επί το πλείστον στην Πούλια και στη Σικελία, που δίνουν το 70% και 25% αντίστοιχα όλης της παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού της χώρας. Το 70% της καλλιέργειας αποτελούν οι ένσπερμες ποικιλίες Italia, Vittoria, Palieri και Red Globe.

Οι πρώιμες ποικιλίες Black Magic και Vittoria πωλούνται από τον Μάιο μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι μεσοπρώιμες και όψιμες (Italia, Palieri, Pizzutelli Bianca και Red Globe) από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι άσπερμες ποικιλίες Sugraone, Crimson, Thomson, Sublime κ.ά. αντιπροσωπεύουν προς το παρόν περίπου το 30% της ιταλικής παραγωγής, αλλά αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται, καλλιεργούνται περίπου 170.000 στρέμματα με επιτραπέζιο σταφύλι, κυρίως στην Κόρινθο, στην Καβάλα, στον Τύρναβο και στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Σουλτανίνα –ή άσπερμο Thomson, όπως αναφέρεται στο εμπόριο– και η Victoria είναι οι κυρίαρχες ποικιλίες, με τα άσπερμα Crimson και Superior να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των αμπελουργών. Επιπλέον, δίνεται όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη διαφοροποίηση της ελληνικής παραγωγής, προκειμένου να επιτευχθεί η επιμήκυνση της εμπορίας μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Στην Ισπανία, που είναι η κυριότερη παραγωγός χώρα άσπερμου επιτραπέζιου στην ΕΕ με αυξανόμενο εξαγωγικό προσανατολισμό, καλλιεργούνται περίπου 140.000 στρέμματα. Τα δύο τελευταία χρόνια αντικαταστάθηκαν παλαιότερες ποικιλίες με νέες. Η Murcia συγκεντρώνει το 70% της συνολικής παραγωγής, ακολουθούμενη από την Αλικάντε και τη Σεβίλλη. Η χώρα καλλιεργεί περισσότερες από 50 ποικιλίες. Οι κυριότερες είναι η Apirena (άσπερμο Crimson, Superior και Flame) που αποτελεί το 40% της παραγωγής, η Aledo, η Muscatel και η Red Globe.

Αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο

Η ΕΕ είναι καθαρή εισαγωγέας επιτραπέζιου σταφυλιού. Την τρέχουσα σεζόν, οι εισαγωγές προβλέπεται ότι θα είναι ακόμα πιο αυξημένες, σε αντιστάθμισμα της μειωμένης εσωτερικής παραγωγής. Για φέτος εκτιμάται ότι θα εισαχθούν 690.000 τόνοι, έναντι 78.500 τόνων εξαγωγών. Την προηγούμενη σεζόν, οι εισαγωγές είχαν παραμείνει σταθερές σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, με κυριότερους προμηθευτές τη Ν. Αφρική, την Ινδία, το Περού και τη Χιλή.

Μεγαλύτεροι εισαγωγείς στην ΕΕ παραμένουν η Ολλανδία (κυρίως ως προορισμός μεταφόρτωσης), η Γερμανία και το Ην. Βασίλειο. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Ιταλία.