Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αυξήσει το ανώτατο όριο των γεωργικών κρατικών ενισχύσεων που μπορούν να χορηγηθούν για την ενίσχυση των αγροτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.

Η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου κρίσης της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μήνα, όπως προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο.

Κύριος στόχος αυτής της επικαιροποίησης είναι να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες κρούσεις των επιχειρηματικών ενώσεων, οι οποίες ζητούν περισσότερη κρατική στήριξη για να αποτραπεί ένα κύμα «λουκέτων» στις εταιρείες και να διατηρηθεί η καλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς στην ΕΕ.

«Αυτό που χρειάζεται είναι ένα αναθεωρημένο Προσωρινό Πλαίσιο Αντιμετώπισης Κρίσεων για τις Κρατικές Ενισχύσεις, το οποίο θα ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων διατροφής και θα διασφαλίζει ευκολότερη πρόσβαση σε πιστώσεις», σχολίασε ο πρόεδρος της COGECA, Ραμόν Αρμενγκόλ, σε σημείωμα που κοινοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, το οποίο προτάθηκε τον Μάρτιο και ενισχύθηκε τον Ιούλιο, το μέγιστο ποσό κρατικής ενίσχυσης για τους αγρότες χωρίς την ανάγκη προηγούμενης έγκρισης από την Κομισιόν είναι 62.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή προϊόντων αγροδιατροφής.

Σύμφωνα με τη διαρροή του σχεδίου που έφτασε στα χέρια της EURACTIV, η Κομισιόν εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο αύξησης του ανώτατου ορίου για τους αγρότες κατά 50% -σε 93.000 ευρώ- έως το 2023.

www.euractiv.com