Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – Αποδοχή στόχου μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030

Συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανασυγκρότησης από την πανδημία του κορωνοϊού και τον μηχανισμό για το κράτος δικαίου επετεύχθη το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου κατά την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 «Η Ευρώπη προχωρά μπροστά! 1,8 τρισ. ευρώ για να αιμοδοτήσουν την ανάκαμψή μας και να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια πιο ισχυρή, πράσινη και ψηφιακή Ε.Ε. Συγχαρητήρια στη γερμανική προεδρία της Ε.Ε.» ανέφερε μέσω Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, οι «27» συμφώνησαν σε πιο φιλόδοξες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Η Ευρώπη είναι ο ηγέτης στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο στόχος αυτός θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο τους ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 40% μέχρι το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Σε ανακοίνωσή της η Γερμανική Καγκελαρία τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για πρώτη φορά κατοχυρώνονται η δέσμευση για το κράτος δικαίου και ένας μηχανισμός προστασίας του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση παραβιάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν με ειδική πλειοψηφία. Η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν ήθελαν να εγκρίνουν αυτόν τον κανόνα», αλλά η γερμανική προεδρία υποστήριξε την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και ανέπτυξε ανάλογη συμβιβαστική πρόταση, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.