Ο ευρωπαϊκός κτηνοτροφικός τομέας ενωμένος εναντίον των μύθων και της παραπληροφόρησης

Εκπρόσωποι από τον ευρωπαϊκό κλάδο της κτηνοτροφίας συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έξω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, για να υπερασπιστούν τον τομέα και τη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Αυτή η δράση αντανακλά ορισμένες ανησυχίες που επισημάνθηκαν από τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες που διεξήχθησαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μύθοι που επικρατούν σήμερα στο διαδίκτυο και αφορούν την παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, εκπρόσωποι του κλάδου της κτηνοτροφίας στην ΕΕ αποφάσισαν να διαδηλώσουν στην πρωτεύουσα της Ένωσης, συγκεντρώνοντας αγρότες, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους παράγοντες του τομέα, προκειμένου να διαλευκάνουν την κατάσταση και να απαντήσουν στην παραπληροφόρηση.

Η Marianne Streel, πρόεδρος της Οργάνωσης Αγροτών της Βαλονίας, που ήταν παρούσα στη διαδήλωση, είπε: «Θέλουμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να δώσουν προσοχή στον ευρωπαϊκό κλάδο της κτηνοτροφίας και στις παραπλανητικές πληροφορίες που διαδίδονται, οι οποίες βλάπτουν τη φήμη του και σε ορισμένες περιπτώσεις θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων.

Στη Βαλονία, τα τελευταία δέκα χρόνια, το 31% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχει εξαφανιστεί. Τα ίδια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές της ΕΕ, κάτι το οποίο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς. Αυτές οι συνέπειες παραβλέπονται στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται, ξεχνώντας τις θετικές πτυχές της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη».

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επαγγελματίες του τομέα αρχίζουν να κινητοποιούνται για την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της Ευρώπης, με πρωτοβουλίες που στοχεύουν να ακουστεί η άποψή τους και να υπενθυμίσουν στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων ότι η συζήτηση για τα θέματα αυτά εξελίσσεται συνεχώς. Η ευρωπαϊκή φωνή για την κτηνοτροφία ξεκίνησε μια πρώτη εκστρατεία σε επίπεδο ΕΕ, υποστηριζόμενη από έναν ιστότοπο, με σκοπό να συμμετάσχουν στη συζήτηση όλο και περισσότεροι.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η ομάδα θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τις ενέργειες αυτές τους επόμενους μήνες.