Ευρωπαίοι αγρότες: «Οι λωρίδες αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας έγιναν αντικείμενο κατάχρησης από εμπόρους»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες προχώρησαν αγρότες από την Πολωνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία. Οι παραγωγοί καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης στις αγορές τους λόγω των αδασμολόγητων εισαγωγών από την Ουκρανία, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αρκετοί επιτήδειοι δημιούργησαν πρόβλημα σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς ίδιον όφελος.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη στον επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, οι αγρότες των εν λόγω χωρών υποστηρίζουν ότι ενώ οι περιορισμοί στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία έχουν αρθεί για ακόμη ένα έτος στην ΕΕ, «οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε ορισμένες χώρες υπολείπονται κατά πολύ των αναγκαίων επιπέδων», ενώ «δεν έχουν αποζημιωθεί όλες οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που επηρεάζονται από την απελευθέρωση του εμπορίου με την Ουκρανία».

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τονίζουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, τον ουκρανικό λαό και τους Ουκρανούς αγρότες, ωστόσο επιμένουν ότι η βοήθεια προς τη βαλλόμενη από τον πόλεμο χώρα «δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να οδηγήσει στην εξάλειψή τους».

Οι παραγωγοί που διαμαρτύρονται καταγγέλλουν ότι η δυσάρεστη κατάσταση έχει προκληθεί κυρίως λόγω των αδασμολόγητων εισαγωγών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι λωρίδες αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας έγιναν αντικείμενο κατάχρησης από εμπόρους, προκειμένου οι τελευταίοι να πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα, αφήνοντας τις χώρες τους πλημμυρισμένες από ουκρανική παραγωγή», επισημαίνουν.