Ευρώπη και Αμερική σε εσωτερικές ζυμώσεις για την επόμενη μέρα της αγροτικής πολιτικής

✱ Παραμένουν οι αποστάσεις μεταξύ Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη μορφή της αναθεωρημένης ΚΑΠ
✱ Η νέα αμερικανική κυβέρνηση επαναπροσδιορίζει τις πολιτικές για τη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον

Καλά κρατεί στις Βρυξέλλες ο μαραθώνιος συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμικών φορέων της ΕΕ αναφορικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται σε διαδικασία «συνδιαλλαγής» από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι δύο πλευρές διαμόρφωσαν τη δική τους εκδοχή -έκαστη- για το πακέτο μεταρρύθμισης της ΚΑΠ που είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2018.

Όμως, τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επικρίνουν αυτό που θεωρούν ως απόπειρα της Κομισιόν να εισαγάγει νέους περιβαλλοντικούς όρους που υπερβαίνουν ό,τι είχε αρχικά προταθεί και που τα δύο θεσμικά όργανα θεωρούν ότι δυσχεραίνει τις τρέχουσες συνομιλίες.

Σε μια εξέλιξη που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ορισμένοι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη δυσπιστία τους απέναντι στον Γερμανό ευρωβουλευτή Peter Jahr, ο οποίος είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για ένα από τα τρία νομοθετικά πακέτα που συζητιούνται, κατηγορώντας τον ότι συμμερίζεται υπερβολικά τη θέση του Συμβουλίου. Από την πλευρά του, το Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι θεωρεί την προτεινόμενη προσέγγιση του Κοινοβουλίου για τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις στο πλαίσιο του νέου συστήματος ως υπερβολικά γραφειοκρατική.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αγροτική πολιτική βρίσκεται, επίσης, σε κρίσιμο σημείο, με τη νέα κυβέρνηση να εργάζεται μαζί με το -ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς- Κογκρέσο. Στον αντίποδα, ο επικεφαλής Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή Γεωργίας της Γερουσίας, John Boozman, εκφράζει την εμπιστοσύνη του ότι μια διμερής προσέγγιση σε θέματα πολιτικής σημαίνει ότι «θα κάνουμε πολλά καλά πράγματα» την επόμενη τετραετία.

Υπό τη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών, καθοριστική για την αμερικανική γεωργία θα είναι η αναμενόμενη στροφή προς μια φιλόδοξη ατζέντα για το κλίμα, σε αντίθεση με τη στάση της προηγούμενης διοίκησης, η οποία ισοδυναμούσε με άρνηση της πραγματικότητας της κλιματικής αλλαγής.

Εξαιρετικά πιθανό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της παγιωμένης πολιτικής τροφίμων, με αρκετούς ειδικούς να αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσει τις επιλογές για προειδοποιητικές επισημάνσεις στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας (FOP), τους φόρους επί των ανθρακούχων ποτών (soda drinks) και τις ετικέτες για γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα.