Ευρώπη: Οι πρόεδροι της Σερβίας και της Ουγγαρίας εκφράζουν ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια

Ξανά σε ρόλο διαμεσολαβητή υπέρ της Ρωσίας ο ακροδεξιός Όρμπαν

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησαν για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία για την περιφερειακή και παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Μιλώντας στα εγκαίνια της 89ης Διεθνούς Αγροτικής Έκθεσης στο Νόβι Σαντ της βόρειας Σερβίας, οι δυο τους προειδοποίησαν ότι μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη παγκόσμια πείνα.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Βούτσιτς προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξει κάτι στη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, σχεδόν το ένα τέταρτο του πλανήτη θα έχει ανάγκη από βασικές ποσότητες τροφίμων, κάτι που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα». Ο ίδιος επαίνεσε τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η Ουγγαρία έγινε έτσι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Σερβίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Όρμπαν διαβεβαίωσε ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σερβία έχουν ισχυρό αγροτικό τομέα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν συμφωνεί με τα «οικονομικά απαράδεκτα μέτρα» που εγκρίθηκαν από τις Βρυξέλλες κατά της Ρωσίας. «Η Ουγγαρία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας που να ισοδυναμούν με πυρηνική βόμβα» είπε, προειδοποιώντας για τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχουν στην ουγγρική οικονομία μέτρα όπως το εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας.