FAIRshare: Συνάντηση για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη συμβουλευτική

Η πρώτη συνάντηση της κοινοπραξίας του ευρωπαϊκού προγράμματος FAIRshare πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (21-22 Νοεμβρίου 2019). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, που εντάσσεται στο πλαίσιο χρηματοδότησης του Horizon 2020 και έχει στόχο τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας ψηφιακών καινοτομιών και εργαλείων προς αξιοποίηση από τους γεωργικούς συμβούλους. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προγράμματος, «η τάση του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα αποτελεί μια ευκαιρία για τη χρήση τεχνολογιών και δεδομένων, ώστε να βελτιωθεί η δημιουργία γνώσης και η διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους παραγωγούς.

Παρ’ όλα αυτά, οι δυνατότητες της ψηφιοποίησης θα είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν, εάν οι Ευρωπαίοι γεωργικοί σύμβουλοι δεν κινητοποιηθούν και ενθαρρυνθούν, ώστε να υιοθετήσουν τα ψηφιακά εργαλεία και να διαδώσουν τη χρήση τους και στους αγρότες». Και προσθέτει: «Επομένως, ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες συμβουλευτικής (DATS) αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στο να υποστηρίξουν αυτές τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση και την ανταλλαγή γνώσης». Με άλλα λόγια, ο ρόλος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει μια ψηφιακή εργαλειοθήκη, ώστε να ξεπεραστεί η υφιστάμενη έλλειψη σε τέτοια εργαλεία για παραγωγούς και συμβούλους στην ΕΕ.

 

Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος των DATS στον αγροτικό τομέα

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, οι οποίες, με την ανάδυση της Ψηφιακής Γεωργίας και της διαδεδομένης χρήσης έξυπνων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα αναμένεται να είναι σημαντικές. Όπως ειπώθηκε, η υφιστάμενη αρχή για Υπεύθυνη Καινοτομία και Έρευνα (RRI), υποστηρίζει την ανάπτυξη τεχνολογιών με τρόπο που να συγκεντρώνει τα οφέλη, ελαττώνοντας παράλληλα τους πιθανούς κινδύνους.

Το παραπάνω πλαίσιο διασφαλίζει ότι η κατεύθυνση της καινοτομίας συνάδει με τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τα μέλη της κοινοπραξίας συζήτησαν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως είναι η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη κατανόηση στα κίνητρα, τα εμπόδια, τους περιορισμούς και τις λύσεις για καλύτερη αποδοχή των ψηφιακών εργαλείων γεωργικών συμβουλών και υπηρεσιών, τόσο από τους συμβούλους όσο και από τους αγρότες.