Τα «fake news» φέρνουν αποτελέσματα και στο ζωικό βασίλειο

Ομάδα βιολόγων χρησιμοποίησε τεχνητές οσμές φυσικών απωθητικών για να αποτρέψει φυτοφάγα ζώα που λυμαίνονται τις καλλιέργειες

Τα φυτοφάγα ζώα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε καλλιέργειες και σε απειλούμενα ή προστατευόμενα φυτά, με τις παραδοσιακές μεθόδους για την αποτροπή τους να είναι σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρες, δαπανηρές ή αναποτελεσματικές. Λύση σε αυτό το πρόβλημα υπόσχεται να δώσει μια ομάδα βιολόγων, η οποία χρησιμοποίησε με αξιοσημείωτη επιτυχία αρώματα από φυτά που λειτουργούν ως φυσικά απωθητικά, βάζοντας –με αυτή την ιδιότυπη μέθοδο «fake news»– φρένο στις ορέξεις των ζώων.

Η μέθοδος των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ κατάφερε να ξεγελάσει τα πεινασμένα φυτοφάγα θηλαστικά, δημιουργώντας τεχνητές μυρωδιές που μιμούνται το άρωμα του Boronia pinnata, ενός θάμνου της οικογένειας των εσπεριδοειδών που συνήθως αποφεύγουν τα ζώα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology & Evolution, τα δενδρύλλια που φυτεύθηκαν δίπλα στο απωθητικό αρωματικό διάλυμα είχαν 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να καταναλωθούν από ζώα.

«Αυτό ισοδυναμεί με σπορόφυτα που περιβάλλονται από πραγματικά φυτά που είναι δυσάρεστα για το φυτοφάγο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζώα ξεγελιούνται και αφήνουν τα φυτά απείραχτα», αναφέρει ο Patrick Finnerty, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.