Φακές: Η πανδημία ανοίγει τις αγορές, χωρίς να υπάρχει παραγωγή να τις καλύψει

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να άνοιξε την αγορά των οσπρίων, όμως οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά την καλλιέργεια. Οι πρώτες συλλογές στη χώρα μας έχουν ήδη ξεκινήσει, με απογοητευτικά αποτελέσματα στις αποδόσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο κάμπος της Θεσσαλίας, όπου η καλλιέργεια της φακής καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό.

Όπως μας εξηγεί ο Κοσμάς Αντωνιάδης, παραγωγός οσπρίων από την περιοχή των Φαρσάλων, «η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη στην περιοχή μας. Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της καλλιέργειας μέχρι και σήμερα ήταν απέναντί μας. Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες πάνω στην ανθοφορία επηρέασαν αρνητικά την καρπόδεση. Ως επίλογος, ήρθαν να προστεθούν η χαλαζόπτωση και οι βροχοπτώσεις, πάνω στη συλλογή».

Εκείνο όμως που ανησυχεί περισσότερο τον κ. Αντωνιάδη είναι η έντονη παρουσία της οροβάγχης, η οποία ξεπερνά το 40% των καλλιεργούμενων εκτάσεων φακής στην περιφέρεια. «Ως παραγωγός, καλλιεργώ εκατοντάδες στρέμματα φακής σε διάφορα σημεία της περιφέρειας. Το πρόβλημα της οροβάγχης είναι έντονο και απαιτεί την παρέμβαση της πολιτείας μαζί με τους επιστημονικούς φορείς».

 

Χαλάζι και καύσωνας μειώνουν την παραγωγή

Ο καύσωνας επηρέασε έως έναν βαθμό την παραγωγή της φακής και το χαλάζι των περασμένων ημερών αποτελείωσε κυριολεκτικά πολλά στρέμματα στις κοινότητες Πλαταιών, Ερυθρών και Δερβενοχωρίων.

Όπως μας ενημέρωσε ο Αριστοτέλης Πέππας, παραγωγός οσπρίων από τις Ερυθρές, «η έντονη χαλαζόπτωση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια, λίγες μέρες πριν ξεκινήσουμε τη συλλογή». Περισσότερο τυχεροί στάθηκαν οι παραγωγοί της Θήβας και ειδικά των κοινοτήτων Νεοχωρακίου, Καλλιθέας και Ασωπίας. Εστιάζοντας περισσότερο στον καύσωνα, ο Δημήτρης Κατσέλης δήλωσε ότι «επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τον καρπό της φακής και σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην παραγωγή. Οι μέσες αποδόσεις των χωραφιών μας κυμαίνονται στα 150 κιλά το στρέμμα».

Παράλληλα, στη Φθιώτιδα, η συλλογή φακής ξεκίνησε, με οριακές όμως αποδόσεις, όπως τονίζει ο Τάσος Χορμόβας παραγωγός από το Αρχάνι. Από τα 25 στρέμματα που καλλιεργεί ο ίδιος, οι αποδόσεις κινήθηκαν κάτω από 100 κιλά το στρέμμα. «Τα έχω εντάξει στη βιολογική γεωργία και στοχεύω σε μία καλύτερη τιμή, ώστε να έχω και ένα καλύτερο αποτέλεσμα», δηλώνει
ο παραγωγός.

Η περίπτωση της φακής Εγκλουβής

Η καλλιέργεια της φακής σε αυτή την περιοχή αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση. Τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά εκτόξευσαν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες φακές να είναι τελείως διαφορετική. «Πουλάμε στη χονδρική πάνω από 10 ευρώ το κιλό», δηλώνει ο Κώστας Κούρτης, από την ίδια περιοχή. «Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα, αυτό το ξακουστό προϊόν δεν καταφέραμε να το ταυτοποιήσουμε και παράλληλα να το πιστοποιήσουμε.

Η παραγωγή από τα 1.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στον τόπο μας είναι συγκεκριμένη, όμως στην αγορά κυκλοφορούν φακές με τη δική μας ταυτότητα, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση». Οι κινήσεις για τη δημιουργία ομάδας παραγωγών δεν έχουν φέρει ακόμα αποτελέσματα, ώστε το προϊόν να μπει σε μία άλλη παραγωγική διαδικασία.