Σ. Φάμελλος: Απλούστερο, μακροπρόθεσμο και συνολικό πρέπει να είναι το 8ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον

Ανάγκη η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή κανονικότητα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων λέει ο Φάμελλος

Το θέμα της δυνητικής αναθεώρησης του 7ου Ενωσιακού Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον, το οποίο ολοκληρώνεται το 2020, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 29/10 του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, που κλείνει την Τρίτη 30/10 στο Γκρατς της Αυστρίας.

Κάνοντας επισκόπηση του προγράμματος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σημείωσε ότι υπήρχαν μεν επιτυχίες, όπως το Πακέτο Ενέργεια-Κλίμα για το 2030, η αναβάθμιση των πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων στη βάση της κυκλικής οικονομίας και η πολιτική για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, αλλά συνολικά το 7ο Πρόγραμμα είχε μικρή επίδραση στη διαμόρφωση των ενωσιακών πολιτικών.

«Θεωρούμε ότι οι πολιτικές πρωτοβουλίες στον τομέα του περιβάλλοντος θα αναλαμβάνονταν ούτως ή άλλως, με ή χωρίς το 7ο Πρόγραμμα Δράσης» είπε ο αν. ΥΠΕΝ, καθώς -όπως σημείωσε- αυτές συνδέθηκαν με το όραμα για μία καινοτόμο Ευρώπη, η οποία επενδύει στην παραγωγικότητα των πόρων, την κυκλική οικονομία και την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι το 7ο Πρόγραμμα Δράσης δεν έκανε καμία αναφορά στα πλαστικά, που αποτελούν κύριο τομέα περιβαλλοντικής πολιτικής σήμερα, και μόλις τέσσερις αναφορές στην κυκλική οικονομία, που πλέον αποτελεί βασικό στόχο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, υπάρχουν τουλάχιστον 24 αναφορές στην προστασία του εδάφους, θέμα για το οποίο δεν αναλήφθηκε καμία πρωτοβουλία έως σήμερα» διευκρίνισε ο Έλληνας αν. υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, ένα νέο, 8ο, Ενωσιακό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον θα πρέπει να είναι απλούστερο, μακροπρόθεσμο και φιλόδοξο και να χτιστεί πάνω σε δύο άξονες: τους παγκόσμιους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5 °C, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της IPCC. Είπε ακόμη ότι απαραίτητο θα είναι να αποτυπώνει σαφή ορόσημα, στόχους και δεσμεύσεις, π.χ. για τη διαχείριση αποβλήτων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τους κλιματικούς στόχους για το 2050, τα οποία θα παρακολουθούνται με κατάλληλους δείκτες που θα αποτυπώνουν και τη συνολική ευρωπαϊκή πορεία.

Συνδέοντας το θέμα της αναθεώρησης του 8ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον με τις επερχόμενες ευρωεκλογές και το όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη για όλους, ο αν. υπουργός επεσήμανε ότι, τελικά, το ζητούμενο είναι όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως το νερό, η τροφή, η εργασία, η υγεία, η παιδεία χωρίς διακρίσεις ανάλογα με τη θρησκεία, την κοινωνική τάξη ή τον τόπο και τη χώρα που διαμένουν. Ως εκ τούτου, ένα νέο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον «θα πρέπει να θέσει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες συχνά δημιουργούν αποκλίσεις παρά συγκλίσεις ως προς τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης».

«Θα πρέπει το 8ο Ενωσιακό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον να μην περιοριστεί στον μικρόκοσμο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, θα πρέπει να βρούμε τρόπους διάχυσης και σε άλλες πολιτικές, και ιδιαίτερα τις οικονομικές πολιτικές, να συζητήσουμε και με άλλους σχηματισμούς του συμβουλίου, αλλά και να ενημερώσουμε και τους αρχηγούς κρατών» είπε και κατέληξε: «Είμαστε υπέρ ενός Προγράμματος Δράσης που θα είναι φιλόδοξο και θα καταδεικνύει την επιδίωξη της Ευρώπης να ακολουθήσει τον δρόμο μιας πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης, μετασχηματίζοντας όλους τους οικονομικούς και παραγωγικούς τομείς και επενδύοντας στο πρότυπο μιας κυκλικής οικονομίας με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ