Σ. Φάμελλος: Δεν θα κλείσει το ρέμα της Πικροδάφνης

Σ. Φάμελλος: Δεν θα κλείσει το ρέμα της Πικροδάφνης

Ένας από τους τελευταίους υγροτόπους της Αθήνας, το ρέμα της Πικροδάφνης θα παραμείνει ανοιχτό, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κι αντίθετες εισηγήσεις, ώστε να κλείσει, διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σπεύδοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των κατοίκων.

Το θέμα ήρθε ξανά στο φως της δημοσιότητας, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής , βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, καθώς κάτοικοι κι εκπρόσωποι φορέων, έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες, που έχουν γίνει από πλευράς της Αυτοδιοίκησης κυρίως Β΄βαθμού κι έχουν εκφράσει ανησυχίες πως θα ξεριζωθούν δέντρα και το ρέμα θα μπαζωθεί, όπως συνέβη και με τα ποτάμια της Αττικής.  

Το ρέμα της Πικροδάφνης, μήκους 8,5 χιλιομέτρων, που εκβάλλει στο Παλαιό Φάληρο, είναι ένας από τους σημαντικότερους υδάτινους πόρους της Αθήνας, με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς πάνω από 100 είδη κυρίως μεταναστευτικών πουλιών διαχειμάζουν εκεί, όπως εξήγησε ο κ.Λυκούδης και ζήτησε να υπάρξουν διευκρινίσεις σχετικά με τα σχέδια ανάπλασής του.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως είχε γίνει σωρεία λαθών στο παρελθόν και με λανθασμένες γνωμοδοτήσεις που το όριζαν ως δρόμο και υπήρχε και μελέτη, που ήθελε να μπαζωθεί αλλά διαβεβαίωσε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Παρότι παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει μια μικρή επιβάρυνση σε κάποιες γειτονιές, σημείωσε πως έχουν γίνει βελτιώσεις στον αρχικό σχεδιασμό, με βάση και τις προτάσεις των τοπικών αρχόντων και των κατοίκων, εξήγησε πως το φυτικό κεφάλαιο, που θα κοπεί, θ΄ αντικατασταθεί, προκειμένου να υπάρχει στήριξη και να μην υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως συνέβη στην περίπτωση της οδού Ηπείρου.