FarmVent: Ελληνική κατασκευή αυτοματοποιημένου συστήματος κάθετης γεωργίας με παρουσία σε ολλανδικά σούπερ μάρκετ

Τη στιγμή που οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται και το περιβάλλον παρουσιάζει έντονα τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως κατευθύνονται προς την κάθετη γεωργία, η οποία εξοικονομεί χώρο, με την καλλιέργεια να πραγματοποιείται σε κλειστό και ελεγχόμενο κάθετο χώρο χωρίς τη χρήση χώματος. Από την τάση αυτή, που ελκύει το ενδιαφέρον τόσο των επενδυτών όσο και των καταναλωτών, δεν θα μπορούσε να λείπει η ελληνική συμμετοχή, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί αλματώδη βήματα στη δημιουργία και την εξέλιξη τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα στη χώρα.

Έτσι, λοιπόν, η ελληνική νεοφυής επιχείρηση FarmVent, συνδυάζοντας τη ρομποτική τεχνολογία, τη χρήση αισθητήρων και τις τεχνικές της τεχνητής νοημοσύνης σχεδιάζει και κατασκευάζει αυτοματοποιημένα συστήματα κάθετης γεωργίας. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο ιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης, Νικόλαος Αλφιέρης, «η Farmvent είναι μια νεοφυής τεχνολογική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2018.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα κάθετης γεωργίας υψηλής καινοτομίας που κατασκευάζουμε μπορεί να παράγει αρωματικά φυτά, φυλλώδη λαχανικά και βότανα στο βέλτιστο σημείο παραγωγής τους σε οποιοδήποτε περιβάλλον και εσωτερικό χώρο, πλήρως αυτοματοποιημένα από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή. Μπορούμε να πετύχουμε ταχύτερη ανάπτυξη και αυτοματοποιημένη συγκομιδή των φυτών, τη στιγμή που οι πελάτες θέλουν να προμηθευτούν τα φυτά, καθώς επεκτείνουμε και τη διάρκεια ζωής τους. Καλλιεργώντας σε πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον με την τεχνική της υδροπονίας, επιτυγχάνουμε υψηλότερη απόδοση και χαμηλή σπάταλη θρεπτικών ουσιών και νερού σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας».

Η μείωση της απόστασης από τον τόπο παραγωγής στον τόπο κατανάλωσης των προϊόντων και η ανάγκη πλήρους διαφάνειας στον τρόπο καλλιέργειας των προϊόντων οδήγησαν τον Νίκο στη δημιουργία της συγκεκριμένης νεοφυούς επιχείρησης.

«Πιστεύουμε ότι τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή, η παραγωγή τροφίμων αρωματικών φυτών και βοτάνων πρέπει να παρουσιάζεται στον καταναλωτή με διαφανείς διαδικασίες και χωρίς “μίλια τροφίμων“. Για να το επιτύχουμε αυτό, εστιάζουμε στη σύζευξη της υψηλής τεχνολογίας (μια νέα ρομποτική προσέγγιση, με τη χρήση πρωτοποριακών αισθητήρων, με τον συνδυασμό τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης – machine learning , Internet of things-cloud) με την καλλιέργεια των φυτών, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα των προϊόντων μας χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση και με πλήρως απομακρυσμένη διαχείριση από την πλατφόρμα μας», εξηγεί ο κ. Αλφιέρης.

Συνεργασία με ολλανδικά σούπερ μάρκετ

Με διεθνή παρουσία, η ελληνική νεοφυής επιχείρηση ετοιμάζεται για την πρώτη πιλοτική δοκιμή σε μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία. Ο ίδιος αναφέρει ότι «τη δεδομένη χρονική περίοδο, αξιοποιώντας την αρχική χρηματοδότηση που λάβαμε από το Starthub Wageningen και το πανεπιστήμιο Wageningen, δημιουργήσαμε το τεχνολογικό πρωτότυπο και βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης του δεύτερου πρωτοτύπου και στη συνεχή δοκιμή και γεωπονική έρευνα διάφορων αρωματικών φυτών, φυλλωδών λαχανικών και βοτάνων. Έχουμε δρομολογήσει το πρώτο τετράμηνο του 2021 να πραγματοποιήσουμε την πρώτη πιλοτική δοκιμή του προϊόντος μας και να τοποθετήσουμε πιλοτικά συσκευές σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία».

Aπό την ίδρυση της εταιρείας έως σήμερα, η Farmvent υποστηρίζεται από τις θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας EGG, Orange Grove και Starthub Wageningen, ενώ πρόσφατα συμμετείχε και στον ολλανδικό διαγωνισμό 4TU Impact Challenge, που αποτελεί ένα κορυφαίο διαγωνισμό ανάμεσα στα τέσσερα τεχνολογικά πανεπιστήμια της χώρας. «Το πανεπιστήμιο Wageningen University & Research έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα μας και μας πρότεινε να το εκπροσωπήσουμε σε αυτόν τον μεγάλο διαγωνισμό», αναφέρει ο κ. Αλφιέρης.

Η ομάδα της Farmvent συμπληρώνεται από τους Ορφέα Βουτσινό, Ορέστη Σπύρου και Βασιλική Μαραμή.