FarmVent: Η ελληνική startup που εγκαινίασε τη συνεργασία της με τη Unilever

των Βικτωρίας Αποστολοπούλου, Αντώνη Ανδρονικάκη

Η FarmVent είναι μια ελληνική νεοφυής επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στο αντικείμενο της κάθετης γεωργίας. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της, μηχανικό και μεταπτυχιακό φοιτητή στο πανεπιστήμιο του Βαγκενίγκεν, Nίκο Αλφιέρη, η διαφοροποίηση της εταιρείας στον τομέα της κάθετης γεωργίας γνωρίζει όλο και περισσότερη δημοφιλία. Πρόσφατα, η επιχείρηση εγκαινίασε μια σημαντική συνεργασία στο κέντρο έρευνας που βρίσκεται εντός του ολλανδικού πανεπιστημίου. Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον εκπρόσωπο της ελληνικής startup.

Νίκο, πες μας για το υπόβαθρό σου και μίλησέ μας για την καινοτομία της FarmVent…

Έχω τελειώσει μηχανικός βιοσυστημάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκα στην Ολλανδία, όπου τελείωσα το πρώτο μεταπτυχιακό μου στο πανεπιστήμιο του Βαγκενίγκεν και πάλι στην ειδικότητα του μηχανικού βιοσυστημάτων. Αυτή την περίοδο κάνω το δεύτερο μεταπτυχιακό μου στον τομέα των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων.

Η δική μας διαφοροποίηση έγκειται στο ότι η παραγωγή των προϊόντων γίνεται αποκλειστικά στη φάρμα του πελάτη που δημιουργούμε εμείς, με συνεχή απομακρυσμένο έλεγχο και αυτοματισμούς από το γεωπονικό τμήμα της FarmVent. Συνεπώς, η δουλειά μας δεν τελειώνει στην παροχή των τεχνολογιών και της εγκατάστασης, αλλά υποστηρίζουμε και διασφαλίζουμε την καλλιέργεια.

Με αυτόν τον τρόπο, παρέχουμε ένα αποκεντρωμένο, ευέλικτο και βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο κάθετης γεωργίας, που μπορεί να προσφέρει στη συνεργαζόμενη επιχείρηση σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αλλά και παραγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με διατροφικά χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας. Στην ουσία, κάνουμε ένα δίκτυο με μικρές φάρμες μέσα στην πόλη αντί να υπάρχει ένας μεγάλος κεντρικός χώρος, όπου θα παράγονται τα προϊόντα και θα αποστέλλονται στη συνέχεια στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Υπάρχει ενδιαφέρον και από παραγωγούς, πέρα από επιχειρήσεις, για την αξιοποίηση των υπηρεσιών σας;

Ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει σε συνεργασίες με παραγωγούς. Ωστόσο, βλέπουμε ότι ο τομέας της κάθετης γεωργίας βρίσκει εφαρμογή στην ανάπτυξη σπόρων. Μια τέτοια επιχείρηση ανάπτυξης σποροφύτων δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα με επιτυχία, επομένως υπάρχει σύνδεση με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε βέβαια ότι ενώ η κάθετη γεωργία εφαρμόζεται στα θερμοκήπια, η απουσία ηλιοφάνειας σε χώρες, όπως η Ολλανδία, ευνοεί την τεχνολογία μας.

Πρόσφατα, ξεκίνησε η συνεργασία σας με τη Unilever εντός του πανεπιστημίου. Τι περιλαμβάνει αυτή η ιδέα και πώς εξελίσσεται;

Το Unilever Foods Innovation Center Hive είναι ένα παγκόσμιο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας Unilever. Βρίσκεται στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης του Βαγκενίγκεν. Συχνά, αποκαλείται «Food Valley», καθώς αποτελεί μια ευρωπαϊκή «Silicon Valley» της αγροδιατροφής. Εκεί δραστηριοποιούνται νεοφυείς επιχειρήσεις, επιστημονικά ινστιτούτα, ΜΚΟ και εταιρείες που βρίσκονται στην περιοχή.

Από τo Hive, η Unilever ηγείται των παγκόσμιων προγραμμάτων καινοτομίας διατροφής για επωνυμίες προϊόντων της, όπως οι Knorr, Hellmann’s, The Vegetarian Butcher και Calve. Ως FarmVent είμαστε ενθουσιασμένοι για την εκκίνηση της συνεργασίας μας με το Unilever Foods Innovation Center Hive.

Οι συνεργαζόμενοι με την εταιρεία σεφ χρησιμοποιούν τα προϊόντα της «Φάρμας FarmVent» για νέες γεύσεις, ανάπτυξη νέων προϊόντων, καθώς και στην εταιρική καντίνα του κτηρίου. Έτσι, πλέον οι σεφ στο «Hive» θα έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά φρέσκα αρωματικά φυτά τοπικής καλλιέργειας με μοναδικές γεύσεις και μικρολαχανικά ή «Microgreens», όπως αποκαλούνται διεθνώς, για τα πιάτα τους από τη νεοαποκτηθείσα κάθετη φάρμα που δημιουργήσαμε.

Πόσο σημαντική είναι η νέα αυτή εξέλιξη και τι δυνατότητες σας προσφέρει;

Για τη Farmvent, η νέα συνεργασία είναι πολύ σημαντική, καθώς ανοίγει καινούργιες ευκαιρίες συνεργασίας με κέντρα καινοτομίας και παρόχους food service στην Ολλανδία και στην Ευρώπη. Αυτήν τη στιγμή, δραστηριοποιούμαστε σε Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ με το νέο έτος έχουμε στα πλάνα μας να ξεκινήσουμε πιλοτικές συνεργασίες σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.