Μειωμένη ζήτηση για σύνθετες ζωοτροφές βλέπει φέτος ο FEFAC

Υποχώρηση της ζήτησης για σύνθετες ζωοτροφές για το σύνολο του 2022 προβλέπει ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC) λόγω της εξάπλωσης αρκετών ζωονόσων, αλλά και του ράλι στις τιμές των δημητριακών, το οποίο ανατροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 4-5 εκατ. τόνους, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να αποδίδεται στη μείωση δραστηριοτήτων που θα εμφανίσουν η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία, οι οποίες, όπως αναφέρει, πλήττονται περισσότερο από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες.

Ειδικότερα, η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών για τη χοιροτροφία αναμένεται να μειωθεί κατά 4,9%, ενώ για τις ζωοτροφές που απευθύνονται στην πτηνοτροφία η πτώση προσδιορίζεται στο 3%.

Πτωτικά και η παραγωγή

Η συνολική παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 2,9% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και θα διαμορφωθεί στους 4,3 εκατ. τόνους.

Φυσικά, οι προβλέψεις αυτές ενέχουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω της ουκρανικής κρίσης. «Η άμεση απώλεια καλαμποκιού, ηλιόπιτας και άλλων βασικών πρώτων υλών για τις ζωοτροφές από την Ουκρανία και τη Ρωσία μόνο εν μέρει μπορεί να αναπληρωθεί από τις αυξημένες εισαγωγές, κυρίως από ΗΠΑ και Καναδά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος, προσθέτοντας ότι «οι προκλήσεις στα logistics και η αδυναμία να μετακινηθούν σημαντικές ποσότητες σιτηρών εκτός Ουκρανίας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα και την επόμενη εμπορική σεζόν».