FEFAC: Συνεχίζεται η μείωση της παραγωγής ζωοτροφών

Η Eυρωπαϊκή Ομοσπονδία Παρασκευαστών Ζωοτροφών (FEFAC) προβλέπει για το 2020 ότι η παραγωγή ζωοτροφών θα συνεχίσει να μειώνεται. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία προβλέπει μείωση στις σύνθετες βιομηχανικές ζωοτροφές που θα κυμαίνεται από 3% έως 6%, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Μάλιστα, η μείωση αυτή για τις ζωοτροφές στην πτηνοτροφία εκτιμάται ότι ξεπερνά το 5%, παρά τα άμεσα ανακλαστικά του τομέα μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της FEFAC, η μείωση το 2019 στο σύνολο των ζωοτροφών ανήλθε σε 0,8%, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε συνολική παραγωγή 163 εκατ. τόνων.

«Κατρακύλησαν» οι ζωοτροφές στη χοιροτροφία το 2019

Μεγάλο ήταν το πλήγμα στην παραγωγή ζωοτροφών στη χοιροτροφία, σε όσες χώρες χτυπήθηκαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Στη Ρουμανία, υπήρξε μείωση παραγωγής 20%, ενώ στη Βουλγαρία έφτασε το 9%. Παρ’ όλα αυτά, σε άλλες χώρες που δεν υπήρξε πρόβλημα με την πανώλη, η παραγωγή του 2019 ήταν στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2018. Τα παραπάνω οδήγησαν συνολικά την παραγωγή σε μια οριακή μείωση (-0,5%).

Σε ό,τι αφορά τη βοοτροφία, οι ζωοτροφές μειώθηκαν κατά 2%. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή επανήλθε το 2019 σε φυσιολογικά επίπεδα (το 2018 τα προβλήματα ξηρασίας είχαν οδηγήσει σε μειωμένες σοδειές μεγάλων καλλιεργειών), σε ορισμένες χώρες η μείωση της παραγωγής ήταν μεγάλη, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας (-19%). Στην πτηνοτροφία, η παραγωγή χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα (-0,1%) λόγω κυρίως της αύξησης των εισαγωγών κρέατος πουλερικών.

Αβεβαιότητα και περαιτέρω μείωση το 2020

Για την τρέχουσα περίοδο οι εκτιμήσεις της FEFAC κάνουν λόγο για μείωση από 3% έως 6% στις σύνθετες ζωοτροφές. Στον κλάδο της πτηνοτροφίας, που αποτελεί τον πρώτο σε ζήτηση με διαφορά, η πτώση της παραγωγής εκτιμάται μέχρι στιγμής έως 10%, λόγω των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.

Η τελική μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 5,2%, δίνοντας τέλος στους σταθερά θετικούς ρυθμούς παραγωγής της τελευταίας δεκαετίας. Στη βοοτροφία, η αντίστοιχη μείωση για το 2020 εκτιμάται σε 4,1% και στη χοιροτροφία 2,3%. Για την τελευταία, η Ομοσπονδία εκτιμά ότι ορισμένες χώρες που δεν έχουν πρόβλημα με την αφρικανική πανώλη, επωφελούνται από τις εξαγωγές ζωοτροφών σε ασιατικές χώρες που ανακάμπτουν από την ασθένεια.