Φέτα, η παγκόσμια βασίλισσα του Instagram

Ακόμα μία απόδειξη ότι η φέτα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τυριά στον κόσμο έρχεται από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Food box

Ακόμα μία απόδειξη ότι η φέτα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τυριά στον κόσμο έρχεται από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Food box.

Σύμφωνα με αυτήν, η φέτα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των πέντε πιο δημοφιλών αγροδιατροφικών προϊόντων παγκοσμίως, που αναζήτησαν οι χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου Instagram. Eν αντιθέσει με το Facebook, στο Instagram δίνεται βαρύτητα στις φωτογραφίες, αξιοποιείται δηλαδή η δύναμη της εικόνας.

Στις επόμενες τέσσερις θέσεις της λίστας συναντάμε και δύο πολύ γνωστά μας προϊόντα: τον μπακλαβά (3ο δημοφιλέστερο προϊόν) και το χαλούμι (4ο δημοφιλέστερο). Η λίστα συμπληρώνεται από ακόμα ένα τυρί, το ελβετικό τυρί από αγελαδινό γάλα, Raclette (2o) και το γερμανικό λουκάνικο Bratwurst (5o). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τους δύο ανταγωνιστές που βρίσκονται στη λίστα, η φέτα υπερτερεί μακράν σε εξαγωγές, καθώς ξεπερνά με άνεση τους 50.000 τόνους, τη στιγμή που το 2018 η Κύπρος εξήγαγε κοντά στους 30.000 τόνους χαλουμιού, ενώ το ελβετικό Raclette προσεγγίζει τους 13.000 τόνους (στοιχεία 2014).

Γαλλία, η πιο δραστήρια στα Προϊόντα Γεωγραφικών Ενδείξεων

Σύμφωνα με έρευνα της ίδιας εταιρείας, η Γαλλία έχει υποβάλει τις περισσότερες αιτήσεις, 42 τον αριθμό, για την προστασία αγροδιατροφικών προϊόντων της, μέσω Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ). Έπεται η Ισπανία με 29, ενώ στην τρίτη θέση συναντάμε την Ιταλία με 27.

Ωστόσο, η τελευταία διαθέτει τα περισσότερα κατοχυρωμένα προϊόντα (299), ενώ η Γαλλία έρχεται δεύτερη στη λίστα, με 249 προϊόντα. Ακολουθεί η Ισπανία, με 196. Η χώρα μας διαθέτει επίσης σημαντική παρουσία στα προστατευόμενα προϊόντα με πάνω από 100 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Συνολικά, υπάρχουν 1.440 προϊόντα με κατοχύρωση Γεωγραφικής Ένδειξης. Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος τους. Τα κρέατα, τα τυριά και τα έλαια αποτελούν πάνω από το ήμισυ των προϊόντων. Να σημειωθεί ότι στην παρακάτω λίστα δεν περιλαμβάνονται τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά, που όλα μαζί (399) καταλαμβάνουν το 28% της λίστας.

ΕΕ: Προστατευόμενα προϊόντα Γ.Ε.

Είδος Απόλυτος αριθμός Ποσοστό επί του συνόλου
Κρέατα 344 24%
Τυριά 255 18%
Έλαια/Λίπη 134 9%
Ψωμιά 94 6%
Ψάρια 52 4%
Μπύρες 26 2%
Ζυμαρικά 11 <1%
Άλλα 131 8%

Πηγή: Food box