«Φέτος είναι η χρονιά μας, κρίμα να τη χάσουμε ελλείψει εργατικών χεριών»

Αγωνιούν οι καρπουζοπαραγωγοί του Νομού Λάρισας

«Φέτος βοήθησε ο καιρός, η παραγωγή εξελίσσεται ομαλά, υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και είναι κρίμα όλα να πάνε στράφι, επειδή δεν θα υπάρχουν χέρια να συγκομίσουμε». Την αγωνία των καρπουζοπαραγωγών της Λάρισας εκφράζει ο Θανάσης Χάιδας, από την περιοχή του Μακρυχωρίου, καθώς διαπιστώνει δυσλειτουργία στο σύστημα διοίκησης.

«Μπορεί ο υπουργός να δήλωσε ότι βρέθηκε λύση με τους αλλοδαπούς εργάτες γης και να υπάρχει διακρατική συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση, η πραγματικότητα όμως λέει άλλα πράγματα», τονίζει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» και εξηγεί: «Απευθύνθηκα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και με παρέπεμψαν για να με εξυπηρετήσουν μετά τις 18 Μαΐου και με ραντεβού. Αναρωτιέμαι πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, πότε θα έρθουν οι Αλβανοί εργάτες, πότε θα μείνουν σε καραντίνα 14 ημερών, πότε θα ξεκινήσει η συγκομιδή…».

Θετικές οι προοπτικές

Το θετικό για τους παραγωγούς του Νομού Λάρισας (κυρίως περιοχή Μακρυχωρίου και Κραννώνα) είναι ότι η φετινή παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών πήγε πίσω (οψίμηση), αλλιώς τα καρπούζια κινδύνευαν να χαλάσουν στα χωράφια.

Σύμφωνα με τον κ. Χάιδα, «οι χαμηλές θερμοκρασίες, που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα μεταξύ ημέρας και νύχτας κατέστησαν τη φετινή καλλιέργεια όψιμη. Λογικά, θα συγκομίσουμε στις 10 Ιουνίου. Το θετικό είναι ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και οι ζέστες των τελευταίων ημερών έχουν βοηθήσει στο να δέσει καλύτερα το προϊόν (αυτήν τη στιγμή τα καρπούζια είναι σε μέγεθος πορτοκαλιού).

Οι τιμές

«Αν ισχύουν τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Πελοπόννησο ότι οι πρώιμες ποικιλίες πουλήθηκαν έναντι 60 λεπτών, τότε σίγουρα οι συνθήκες είναι ευοίωνες. Πέρυσι ξεκινήσαμε τις πωλήσεις με 25 λεπτά, προς τον Αύγουστο η τιμή έπεσε στα 15 και στα τελειώματα στα 10 λεπτά. Οι έμποροι μας λένε ότι υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό το ενδιαφέρον θα συνοδευτεί και από καλές τιμές», καταλήγει ο κ. Χάιδας.

Να σημειωθεί πως οι προσδοκίες στο καρπούζι για στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στους 7-8 τόνους περίπου, ενώ το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 500 ευρώ/στρέμμα. Η πλειονότητα της παραγωγής είναι υπαίθρια (λίγα τα θερμοκηπιακά), χαμηλής καλύψεως και οι ποικιλίες που έχουν μπει (και συγκομίζονται με χρονολογική σειρά) είναι οι Σελήνια, Όμπλα, Φλόριντα και Αρένα.