Σε φιάσκο εξελίσσεται φιλόδοξο γεωργικό πρότζεκτ της Τουρκίας

Από το 2014, η Τουρκία σχεδιάζει να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αγροδιατροφικών της αναγκών καλλιεργώντας γεωργικές εκτάσεις που θα μισθώνονται στο Σουδάν. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η ερευνητική ιστοσελίδα Nordic Monitor, ακόμα δεν έχει γίνει κάποια παραχώρηση γης στη γειτονική χώρα, και έτσι ουσιαστικά δεν υπάρχει προσωπικό που να εργάζεται στη γεωργική εταιρεία που ιδρύθηκε ήδη από το 2018 ειδικά για το συγκεκριμένο έργο.

Η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι τα περίπου 125.000 στρέμματα γης όπου θα δημιουργηθεί μια πιλοτική φάρμα και τα 7,8 εκατ. στρέμματα που θα διατεθούν για επενδύσεις τουρκικών ιδιωτικών εταιρειών δεν έχουν μεταβιβαστεί ακόμα λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος που οδήγησε στην ανατροπή του Σουδανού προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019, και ακολούθως της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Bekir Basevirgen του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία (CHP), η γη στην οποία θα δημιουργηθεί η πιλοτική φάρμα δεν βρίσκεται καν υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά μάλλον υπό τη διοίκηση πολιτειών ή φυλών, καθώς στο Σουδάν εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική αστάθεια.

Ο Basevirgen υποστηρίζει ότι η τουρκική πλευρά γνώριζε ότι υπήρχαν διάσπαρτα χωριά στη γη που επρόκειτο να μισθώσει, και τα αιτήματα αυτών των κοινοτήτων θα πρέπει να ικανοποιηθούν, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ντόπιοι να λεηλατήσουν την ξένη γεωργική γη. Επιπλέον, ο ίδιος τονίζει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις και αποθηκευτικές μονάδες για τη συντήρηση των αγροτικών προϊόντων, ενώ οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να συλληφθούν, να κρατηθούν όμηροι ή ακόμα και να σκοτωθούν από επιδρομές. «Γιατί κάναμε μια τέτοια επένδυση σε μια τόσο προβληματική χώρα στην οποία κανείς δεν έχει επενδύσει;» αναρωτιέται ο βουλευτής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις ειδικών του αγροτικού τομέα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τους οποίους η ποιότητα του εδάφους στη σουδανική γη που προσφέρθηκε στην τουρκική αντιπροσωπεία δεν είναι κατάλληλη για τα προϊόντα που επιθυμεί να παραγάγει η Τουρκία, ενώ οι υποδομές και τα αποθέματα νερού για άρδευση είναι ανεπαρκή.

Πριν από μερικές μέρες, ο Basevirgen απηύθυνε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας, ζητώντας ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το έργο, τις δραστηριότητες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η αρμόδια εταιρεία και τα ακριβή ποσά που έχουν καταβληθεί στο διοικητικό της συμβούλιο. Δεν πήρε όμως καμία απολύτως απάντηση.

Ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Aytun Ciray, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε έναν υπάλληλο από το 2020, ο οποίος εργαζόταν ως θυρωρός. Σύμφωνα με τον Ciray, την ίδια χρονιά καταβλήθηκαν πάνω από 26.000 ευρώ σε έξι μέλη του διοικητικού συμβουλίου.