«Φιάσκο» και με την πληρωμή των πολεμοενισχύσεων – Το ΠΔΕ «άδειασε» τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πλήρης είναι η ασυνεννοησία των αρμόδιων αρχών που εμπλέκονται με την πληρωμή των παραγωγών, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί σήμερα να πληρώσει τις «πολεμοενισχύσεις» για μήλα και κάστανα, εξαιτίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που παραμένει προς το παρόν «άδειο» για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Ενώ λοιπόν χθες Πέμπτη 6 Απριλίου οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνονται ότι θα εκτελέσουν σήμερα Παρασκευή την εντολή πληρωμής, πληροφορούνται πριν από λίγες μόλις ώρες ότι δεν δύναται να εκταμιευτεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ περίπου από το ΠΔΕ προς τον Οργανισμό ώστε να εκτελεστεί η πληρωμή.

«Ήμασταν καθόλα έτοιμοι» τονίζει στο ypaithros.gr ανώτατο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, και εξηγεί ότι δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει σε καμία εκτίμηση για τον χρόνο πληρωμής. «Όταν εκταμιευτούν τα χρήματα, τότε θα γίνει και η πληρωμή προς τους δικαιούχους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε η υπ’ αρ. 516/100039/31-03-2023 κοινή υπουργική απόφαση από τους ΥΠΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντά, Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, κ. Θ. Σκυλακάκη και Υφυπουργό ΥΠΑΝΕΠ, κ. Ι. Τσακίρη, με την οποία δρομολογήθηκε εκταμίευση για την ενίσχυση των καλλιεργειών που αφορούν μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Η εκταμίευση μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.