«Φίλτρο» νικοτίνης του ΠΟΥ απειλεί τα ελληνικά καπνά

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι 15.500 εναπομείνασες οικογένειες καπνοπαραγωγών για το μέλλον της καλλιέργειας στη χώρα μας.

«Φίλτρο» νικοτίνης του ΠΟΥ απειλεί τα ελληνικά καπνά

Τυχόν εφαρμογή της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μειωθεί η περιεκτικότητα νικοτίνης σε όλα ανεξαιρέτως τα τσιγάρα σε επίπεδα χαμηλότερα των 0,4 ή ακόμα και των 0,1 mg απειλεί να θέσει στο περιθώριο της αγοράς τα ελληνικά καπνά.

Το κουβάρι της νέας απειλής για την καπνοκαλλιέργεια, η οποία, μετά από πολλά χρόνια, δείχνει να βρίσκει ξανά τον βηματισμό της, άρχισε να ξετυλίγεται από την έκθεση που εξέδωσε τον Ιούλιο του 2014 ο ΠΟΥ, ενόψει της 6ης Συνδιάσκεψης των Μερών στη Μόσχα, το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου. Εκεί συμπεριλαμβανόταν ένα κεφάλαιο σχετικά με τη μείωση της περιεκτικότητας των τσιγάρων σε νικοτίνη. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός συνιστούσε στα κράτη-μέλη του τη θέσπιση υποχρέωσης για τη «μείωση της νικοτίνης για όλα τα τσιγάρα σε επίπεδα χαμηλότερα των 0,1 mg ανά γραμμάριο καπνού».

Την επόμενη χρονιά, τον Οκτώβρη του 2015, σε έκθεση της Ομάδας Μελέτης για το Ρυθμιστικό Πλαίσιο των Προϊόντων Καπνού (TobReg) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τίτλο «Παγκόσμια Στρατηγική Μείωσης Νικοτίνης» ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο σχετική πρόταση, που συνιστούσε μία στρατηγική μείωσης της νικοτίνης ίσης ή χαμηλότερης από 0,4 mg ανά γραμμάριο καπνού.

Τον Νοέμβρη του 2016, στο Ν. Δελχί της Ινδίας, η πρόταση θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι της 7ης Συνδιάσκεψης των Μερών (COP 7) Σύμβασης – Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (ΣΠΕΚ-FCTC), και οι καπνοπαραγωγοί εκφράζουν την αντίθεσή τους σε τυχόν υιοθέτησή της, κάνοντας λόγο για τον σοβαρό αντίκτυπο που θα έχει στην καλλιέργεια.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με μια τέτοια πρακτική και ιδιαίτερα χωρίς να υπάρχει μια τεχνικοοικονομική και επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι μπορεί να παραχθούν τσιγάρα με αυτήν την περιεκτικότητα. Αν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, τότε μετά βεβαιότητας τα ελληνικά καπνά και γενικότερα οι καπνοπαραγωγοί μπαίνουν στο περιθώριο», λέει στην «ΥΧ» ο Βασίλης Μελενεκλής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού.

Ειδικότερα, όπως μας εξηγεί, για τα ποιοτικά ελληνικά χαρμάνια που διαθέτουν τα ελληνικά καπνά, δεν μπορεί να παραχθεί και να κατέβει το ποσοστό της νικοτίνης κάτω των 0,8mg. Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν στην «ΥΧ» ότι τα προτεινόμενα όρια νικοτίνης φτάνουν να είναι έως και 50 φορές χαμηλότερα από την τρέχουσα περιεκτικότητα σε νικοτίνη των ελληνικών καπνών. Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας φυσικός καπνός με τόσο χαμηλά επίπεδα νικοτίνης, η υιοθέτηση μιας τέτοιας ρύθμισης, είτε σε διεθνές, είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό επίπεδο, θα ισοδυναμούσε στην πραγματικότητα με απαγόρευση όλων των καλλιεργειών καπνού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των ελληνικών ανατολικού τύπου καπνών.

Το προφίλ της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα

«Γίνονται κινήσεις χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το εξής απλό: άλλο η καπνοκαλλιέργεια, άλλο η αντικαπνιστική πολιτική και άλλο η αντικαπνιστική ενημέρωση. Αυτό που ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουμε έναν κοινό αντίπαλο: Τα λαθραία τσιγάρα και καπνικά προϊόντα εν γένει. Αυτά είναι που φέρνουν τη μεγαλύτερη βλάβη. Τους… ανεπίσημους εχθρούς δεν τους αντιμετωπίζει κανένας, γι’ αυτό υπάρχει και ραγδαία αύξηση των λαθραίων, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να χάνει πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα», τονίζει ο κ. Μελενεκλής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Καπνού, η αξία των εξαγωγών ελληνικών καπνών ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 500 εκατομμύρια ευρώ.