Η Φινλανδία ενδέχεται να καταψηφίσει τη νέα Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αν αυτή δεν είναι αρκετά καλή», δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, μετά τον διχασμό που προέκυψε στις τάξεις του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με την παρέμβαση των Βρυξελλών στη δασική πολιτική της χώρας.

Στη στρατηγική των 17 σημείων της, η Κομισιόν ζητά από τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν το 20% της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασής τους έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής προστασίας των εναπομεινάντων πρωτογενών και παλαιών δασών. Στη Φινλανδία, η υποχρέωση αυτή αφορά 120 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή περίπου το 1/3 της χώρας. Η λήψη των απαιτούμενων μέτρων θα είχε ετήσιο κόστος περίπου 930 εκατ. ευρώ για τους Φινλανδούς.

Το θέμα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο στην πρωθυπουργό και να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση. Μια πρόγευση των πιθανών ρωγμών ήταν η έκβαση της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Εμπορίου του φινλανδικού Κοινοβουλίου στις 21 Οκτωβρίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες, το Κόμμα του Κέντρου και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα προσχώρησαν στην άποψη της αντιπολίτευσης να απορρίψει τη στρατηγική της Κομισιόν, ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία συμφώνησαν με την πρόταση της Κομισιόν, αλλά με επιφυλάξεις.

Πίσω από τις κομματικές διαμάχες, οι οποίες επηρεάζονται από τις εκλογές που απέχουν μόλις έξι μήνες, κρύβεται ο εκνευρισμός που αισθάνονται για τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες φαίνεται να υπαγορεύουν πολιτικές ζωτικής σημασίας για τη φινλανδική οικονομία. Η χώρα δέχεται να προστατεύσει το περιβάλλον, αλλά θέλει να το κάνει με τους δικούς της όρους.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να έρθει έτσι απλά εδώ και να μας δείξει στον χάρτη περιοχές των οποίων η φύση πρέπει να βελτιωθεί. Εμείς έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε. Εφόσον μπορούμε να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι τα μέτρα, μπορούμε επίσης να μειώσουμε και το κόστος», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρία Οχίσαλο.

www.euractiv.com