Firedanger: Η ελληνική πλατφόρμα που ειδοποιεί για την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς

Η αποφυγή καύσης ξερόχορτων από αγρότες, αλλά και η προστασία των καλλιεργειών τους, η επιφυλακή του μηχανισμού πολιτικής προστασίας από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και η αποφυγή επίσκεψης μιας περιοχής από απλούς πολίτες για θέματα ασφαλείας είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της πλατφόρμας firedanger.gr, που δημιούργησε η ελληνική εταιρεία AGENSO.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο ιδρυτής της εταιρείας, Ζήσης Τσιρόπουλος, «η πλατφόρμα δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2022. Η εταιρεία, τόσο στο πλαίσιο της εφαρμογής των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα, όσο και στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προχώρησε στην κατασκευή της. Απώτερος στόχος είναι η υιοθέτηση της πλατφόρμας από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές δικαιοδοσίας τους».

Οφέλη και συγκριτικά πλεονεκτήματα

Το όφελος από τη χρήση της πλατφόρμας, όπως εξηγεί ο κ. Τσιρόπουλος, συνοψίζεται στο ότι με έναν απλό, εύληπτο και ευπαρουσίαστο τρόπο, μπορεί κανείς να λάβει πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς σε κάποιο σημείο ενδιαφέροντός του και, κατ’ επέκταση, να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πλατφόρμας σε σχέση με άλλες παρόμοιου τύπου πλατφόρμες μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

✱ Πολύ μεγάλη ανάλυση. Οι περισσότερες πλατφόρμες ή οι διαθέσιμοι χάρτες παρουσιάζουν συνήθως τον κίνδυνο σε επίπεδο νομού ή με μια στατική εικόνα, κάτι το οποίο δεν βοηθά στην εκτίμηση κινδύνου για κάθε περιοχή ξεχωριστά.

✱ Πρόβλεψη σε βάθος πέντε ημερών ανά τρίωρο, με λήψη νέων δεδομένων ανά ώρα και ταυτόχρονη ανανέωση των απεικονίσεων σε αντίθεση με μια ημερήσια αναφορά που παρουσιάζεται από κάποιες παρόμοιες πλατφόρμες ή εικόνες και οι οποίες μπορεί να δημιουργήθηκαν αρκετές ημέρες πριν και άρα όχι με επικαιροποιημένα δεδομένα καιρικών συνθηκών.

✱ Στην παρούσα κατάσταση, η πλατφόρμα εστιάζει σε δύο διαστάσεις της πυρκαγιάς: τον κίνδυνο ανάφλεξης και την πιθανότητα αρχικής εκδήλωσης και εξάπλωσης.

✱ Χρήση από συσκευές κάθε τύπου (υπολογιστές, έξυπνα κινητά κ.λπ.).

Τέλος, η πλατφόρμα είναι ελεύθερη προς χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο. Οι ομάδες-στόχοι περιλαμβάνουν αγρότες, απλούς πολίτες, ερασιτέχνες που ασχολούνται με την πρόβλεψη καιρικών φαινομένων, αλλά και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.