Η Φον ντερ Λάιεν θέλει να αναδιαμορφώσει τη δομή της νέας Κομισιόν

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Η σημαντικότερη αλλαγή στα σχέδια που εξετάζει η επερχόμενη πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ, είναι να δώσει μεγαλύτερη εξουσία στους αντιπροέδρους της Κομισιόν. Στην τρέχουσα δομή, οι αντιπρόεδροι έχουν φανταχτερούς τίτλους εργασίας, αλλά ελάχιστη πραγματική εξουσία.

Το σχέδιο που εξετάζεται τώρα θα έβλεπε τους κορυφαίους αντιπροέδρους της εκτελεστικής εξουσίας να έχουν άμεση πρόσβαση στο προσωπικό της Επιτροπής

Το σχέδιο που εξετάζεται τώρα θα έβλεπε τους κορυφαίους αντιπροέδρους της εκτελεστικής εξουσίας να έχουν άμεση πρόσβαση στο προσωπικό της Επιτροπής, κάτι που θα τους έδινε περισσότερες δυνατότητες ενημέρωσης και θέσπισης νομοθεσίας από ό,τι τώρα.

Η απερχόμενη Κομισιόν, υπό τον κ. Γιούνκερ, σχεδίασε ένα σύστημα που αναλογούσε σε χαρτοφυλάκια από την ενέργεια και το κλίμα έως την οικονομία και την ψηφιακή πολιτική σε πέντε αντιπροέδρους, οι οποίοι έπρεπε να επιβλέπουν τους Επιτρόπους. Ωστόσο, οι αντιπρόεδροι δεν είχαν άμεση πρόσβαση στους υπαλλήλους της Επιτροπής που ασχολούνταν με τις λεπτομέρειες της πολιτικής.

Η ιδέα ήταν να εξισορροπηθεί η εξουσία μεταξύ νεότερων και παλαιότερων κρατών-μελών, μεγάλων και μικρών εθνών και διαφορετικών πολιτικών ομάδων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στοχεύοντας τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις

Κατόπιν της συμφωνίας σχετικά με τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ που διαπραγματεύτηκαν οι ηγέτες της Ένωσης τον Ιούλιο, ο Ολλανδός Τίμμερμανς και η Δανή Βεστάγκερ θα αναλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις αντιπροέδρου. Τα σχέδια που εξετάζονται θα τους δώσουν πολύ μεγαλύτερη εξουσία απ’ ό,τι η τρέχουσα κατάσταση, οριζόμενοι υπεύθυνοι για ομάδες έργων των Επιτρόπων και της πολιτικής τους.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο Τίμμερμανς σχεδιάζεται να αναλάβει την προσπάθεια να καταλήξει σε μία νέα «Πράσινη Συμφωνία», κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει η νέα πρόεδρος στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της. Η Βεστάγκερ θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για θέματα βιομηχανίας και πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ. Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τόσο ο Τίμμερμανς όσο και η Βεστάγκερ ενδιαφέρονται για το χαρτοφυλάκιο του κλίματος, μία από τις μεγάλες προτεραιότητες της Φον ντερ Λάιεν.

Οι μεταρρυθμιστικές ιδέες εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια να αντικατοπτριστεί η γεωγραφική και πολιτική πολυμορφία στην ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας και να συντονιστούν καλύτερα τα θέματα που δεν χωρούν εύκολα σε ένα ενιαίο χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής.

Το κλίμα αποτελεί καλό παράδειγμα, καθώς επηρεάζει τα πάντα, από την ενέργεια έως τις μεταφορές, τη γεωργία, την υγεία και άλλα.