Η φωνή της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας: #MeattheFacts

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Ο τομέας της κτηνοτροφίας βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι συζητήσεις έχουν κυριαρχήσει από ομάδες συμφερόντων που θέλουν απλώς να διαδώσουν μύθους και ριζοσπαστικές απόψεις για την κτηνοτροφία. Όλοι οι μύθοι και οι απόψεις που φτάνουν στα κοινωνικά μέσα και στον Τύπο καταλήγουν να απεικονίζουν μια εικόνα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι και επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα. Οι συζητήσεις αυτές έχουν έντονες επιπτώσεις στις απόψεις των Ευρωπαίων καταναλωτών σχετικά με τον ρόλο των ζωικών προϊόντων στην επιλογή του τρόπου ζωής τους και ωθούν τον κτηνοτροφικό τομέα σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τον τομέα, αυξάνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει για την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητάς του και την ικανότητα να προσαρμοστεί στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Αναγκαία η αποκατάσταση της ισορροπίας

Στο πλαίσιο αυτό, και για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ, πάνω από δώδεκα κτηνοτροφικές οργανώσεις αποφάσισαν να αναλάβουν κοινή δράση για την ανάδειξη της άλλης πλευράς, απαραίτητη για την αποκατάσταση της ισορροπίας και των πραγματικών δεδομένων για τη συμβολή της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας.

Με γνώμονα τη σωστή πληροφόρηση, η φωνή της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας δημιούργησε τη δική της διαδικτυακή πύλη πληροφόρησης, η οποία ενημερώνει το κοινό με ακρίβεια για τα πεπραγμένα του τομέα, την κατανάλωση και τα οφέλη της. Η σχετική συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει γνωστή με την ετικέτα #ΜeattheFacts. To μοντέλο κτηνοτροφίας στην ΕΕ βασίζεται σε διαφοροποιημένες, τοπικές και οικογενειακές γεωργικές δομές και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των αγροτικών περιοχών της ΕΕ. Υποστηρίζει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και βιομηχανιών, συμβάλλει στην κυκλική βιοοικονομία της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα μια σταθερή και προσιτή προσφορά επαρκών, ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων.

Η κατάργηση της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη θα έχει σοβαρές συνέπειες. Η Ευρώπη χωρίς την κτηνοτροφία θα χάσει σημαντικές βοσκοτοπικές εκτάσεις, θα αντιμετωπίσει αυξημένες δασικές πυρκαγιές, θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε οργανικά λιπάσματα και σε πολλές άλλες βασικές πρώτες ύλες. Ταυτόχρονα, αυτό θα σήμαινε την ανάγκη να βασιστούμε στις εισαγωγές ζωικών προϊόντων, με λιγότερους ελέγχους στα πρότυπα παραγωγής τους.

Στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για την κτηνοτροφία

Για να υποστηρίξουν την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας, δύο νέοι ευρωβουλευτές, οι κτηνοτρόφοι Alexander Bernhuber (ΕΛΚ) και Jérémy Decerle (Renew Europe) αποφάσισαν να οδηγήσουν τη συζήτηση στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξενώντας την εκδήλωση που έγινε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Για τον ευρωβουλευτή Bernhuber η κατάσταση είναι σαφής: «Η σημερινή συζήτηση για την κτηνοτροφία συχνά πραγματοποιείται λόγω της έλλειψης γνώσεων μέσα στην κοινωνία. Το χάσμα μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Οι Ευρωπαίοι αγρότες παράγουν σε παγκόσμιο επίπεδο εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα παραγωγής και καλής διαβίωσης των ζώων. Σήμερα η πρόκληση είναι να γνωστοποιήσουμε στον καταναλωτή το ουσιαστικό έργο των κτηνοτρόφων μας. Η φωνή της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας δημιούργησε μια σημαντική πλατφόρμα για να διαφωτίσει αυτό το θέμα και να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Decerle, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, δήλωσε ότι «ως αγελαδοτρόφος, αλλά και ως ευρωβουλευτής, δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω τη δημιουργία μιας τέτοιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας, αφιερωμένης στην κτηνοτροφία. Θα βοηθήσει να διαλύσει ορισμένες προκαταλήψεις σχετικά με τον κλάδο. Σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι καταναλωτές επιλέγουν υγιεινά τρόφιμα, διατηρώντας παράλληλα το ενδιαφέρον τους για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι αγρότες αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Η ευρωβουλευτής Clara García σχολίασε ότι «αυτή η πρωτοβουλία είναι προς τη θετική κατεύθυνση για την υπεράσπιση της κτηνοτροφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ευρωπαϊκή κτηνοτροφία εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει την ποιότητα, τη βιωσιμότητα, την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων».