Φορτωμένες με καρπούς οι αχλαδιές

Ο καιρός θα είναι ο τελικός κριτής της χρονιάς

Του Γιάννη Σάρρου

Με την ποικιλία Κοντούλα ξεκίνησε φέτος η συλλογή των αχλαδιών. Μπορεί η χαλαζόπτωση, το φουζικλάδιο, αλλά και η ψύλλα σποραδικά να δημιούργησαν κάποια προβλήματα, όμως στο σύνολό τους τα δέντρα παρουσιάζουν καλή εικόνα και προς το παρόν φαίνεται ότι η χρονιά θα είναι καλή τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα. Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνονται το αυξημένο κόστος παραγωγής και η έλλειψη των εργατών γης. Μετά τη συλλογή της ποικιλίας Κοντούλα, τη σκυτάλη παίρνουν οι ποικιλίες Κόσια και Σάντα Μαρία.

Όπως μας ενημερώνει η Σοφία Κεμπαπίδου, γεωπόνος από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, «η χρονιά είναι από τις καλύτερες, τα αχλάδια θα έχουν την τιμητική τους και ποσοτικά και ποιοτικά». Αναφερόμενη στο θέμα των τιμών είπε ότι την περσινή περίοδο η ποικιλία Κόσια κινήθηκε στα 50 με 55 λεπτά το κιλό, ενώ η Σάντα Μαρία στα 70 με 73. «Αν λάβουμε υπόψη ότι η παραγωγή ήταν σημαντικά μειωμένη πέρυσι, οι τιμές για τη φετινή θα εξαρτηθούν περισσότερο από την ποιότητα», επισήμανε. Τέλος, η ίδια μας ενημέρωσε ότι οι ποικιλίες Σίσυ, Williams αλλά και η Αμπάτε Φέτελ θα συλλεχθούν μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Φθιώτιδα: Χωρίς ψύλλα φέτος

Για μεγάλη παραγωγή κάνει λόγο και ο Λουκάς Ρεστέμης, παραγωγός αχλαδιών από την Αμφίκλεια Φθιώτιδας. «Η εικόνα των καρπών δείχνει πολύ καλή και η παραγωγή μεγάλη. Το βασικότερο από όλα είναι ότι δεν είχαμε ψύλλα και δεν χρειάστηκε να κάνουμε πολλές επεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Ρεστέμης.

Τρίκαλα: Υπό την απειλή του φουζικλάδιου

«Υπήρξε παρουσία ψύλλας και φουζικλάδιου λόγω αυξημένης υγρασίας, με αποτέλεσμα να κάνουμε περισσότερους ψεκασμούς. Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση μέχρι και τη συλλογή θα είναι ελεγχόμενη», υποστήριξε ο Γιώργος Τσιάρας, παραγωγός αχλαδιών από την Πύλη Τρικάλων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, εκτιμά ότι οι περιοχές που επλήγησαν από χαλάζι θα έχουν πρόβλημα, αλλά «το Κρυστάλλι θα έχει ζήτηση και πιστεύω οι τιμές να ξεπεράσουν τα 60 λεπτά που ήταν πέρυσι», καταλήγει ο κ. Τσιάρας.

Αργολίδα: Στις 20 Αυγούστου τα Κρυστάλλια

Όψιμη φέτος είναι η παραγωγή της Αργολίδας, σύμφωνα με τον Μιχάλη Μπαρδάκα, παραγωγό αχλαδιών από τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας, ο οποίος εκτιμά ότι η συλλογή θα ξεκινήσει στις 20 Αυγούστου. «Έχουμε μπροστά μας περίπου έναν μήνα. Αν συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα η καλοκαιρία και δεν έχουμε πρόβλημα με θεομηνίες, πιστεύω ότι η φετινή χρονιά θα είναι από τις καλύτερες».

Κλείνοντας, ο κ. Μπαρδάκας ανέφερε ότι οι τιμές στα Κρυστάλλια για την περσινή περίοδο κυμάνθηκαν από 70 έως 80 λεπτά το κιλό, ανάλογα και με την ποιότητα του καρπού.

 

Ξεκίνησε η συγκομιδή στον Τύρναβο

Από την ποικιλία Κοντούλα, που είναι η πρώτη που ωριμάζει νωρίς τον Ιούλιο και πρέπει να συγκομιστεί γρήγορα για να διατηρηθεί μέχρι τις αγορές, ξεκίνησε η συγκομιδή του αχλαδιού στην επαρχία Τυρνάβου, μια περιοχή με το 80% των στρεμμάτων καλλιέργειας αχλαδιού (επιτραπέζιου και βιομηχανικού) στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι μετά την Κοντούλα, οι Τυρναβίτες αχλαδοπαραγωγοί θα συνεχίσουν τη συγκομιδή με τις Κόσια, Σάντα Μαρία, Κρυστάλλι, Σίσσυ, Williams και Highland. Φέτος, το πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς είναι η καρπόπτωση, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που κυριάρχησαν την άνοιξη, και η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, κάτι που τους αναγκάζει να πουλήσουν τη σοδειά τους με ανοιχτή τιμή. «Με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε πάνω από 1.000 ευρώ το στρέμμα, είμαστε αρκετά προβληματισμένοι.

Αποκλειστικός μας στόχος είναι να μην μπούμε μέσα, δύσκολα θα βγει το μεροκάματο», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου «Γαία fruit», Χρήστος Τασούλας, και προσθέτει: «Η περιοχή μας δεν προσφέρεται για άλλες καλλιέργειες, πλην αχλαδιών, ροδάκινων και βερίκοκων. Είμαστε εγκλωβισμένοι, χρόνια τώρα, στα παιχνίδια της αγοράς. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε και ελπίζουμε το ίδιο να πράξει άμεσα και η πολιτεία».

Γιώργος Ρούστας