Φορτσάρει η υπαίθρια πιπεριά στο ξεκίνημα

Αυξημένη ζήτηση και καλύτερες αποδόσεις δίνουν θάρρος στους παραγωγούς

Με γενικά καλές καλλιεργητικές συνθήκες και την εικόνα καλών αποδόσεων εξελίσσεται η παραγωγή υπαίθριας πιπεριάς παρά τις όψιμες φυτεύσεις που παρατηρήθηκαν σε περιοχές της χώρας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων που κράτησαν τα νερά στα χωράφια.

Εκτός από μικρά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν από τον θρίπα σε Εύβοια και Δομοκό, αλλά και τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες του Μαΐου που ανησύχησαν τους παραγωγούς του Μαραθώνα, η καλλιέργεια φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση που εμφανίζει αυτή την περίοδο η κατανάλωση, εξασφαλίζοντας καλές τιμές για τους παραγωγούς.

Σε ό,τι αφορά τους τύπους που καλλιεργούνται σταθερές προς αυξητικές εμφανίζονται οι τάσεις ανά περιοχή, με κύριες τις φλάσκες και σε μικρότερες ποσότητες τους τύπους Φλωρίνης και κέρατο. Όπως ενδεικτικά αναφέρει ο Μιχάλης Κούτρας, φυτωριούχος από τη Χαλκίδα, οι αναλογίες των ποσοτήτων που προμηθεύει το πελατολόγιό του είναι περίπου για κάθε 1.000 φυτά φλάσκας, 300 από τους τύπους Φλωρίνης και κέρατο.

Παράλληλα, μία από τις δυναμικότερες καλλιέργειες εξακολουθεί να παραμένει για τους παραγωγούς του Δομοκού, με κύρια την ντόπια ποικιλία πλατίκα και δευτερευόντως τη σέρβικη χονδρόφλουδη, η πιπεριά Φλωρίνης.

Στην Πρέβεζα, όπως σχολίασε ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Κηπευτικών, Αχιλλέας Λογοθέτης, σε περίπου 100 στρέμματα στρογγυλών πιπεριών τύπου φλάσκας υπολογίζονται οι πιπεριές που έχουν φυτευτεί σε υπαίθριες καλλιέργειες από τους παραγωγούς και κατά πολύ λιγότερα οι τύπου Φλωρίνης που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Η τάση, σύμφωνα με τον γεωπόνο του συνεταιρισμού, που ακολουθούν οι παραγωγοί και στις υπαίθριες όπως και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, είναι μία στροφή στην καλλιέργεια πιπεριάς και μελιτζάνας σε βάρος της ντομάτας, λόγω των προσβολών της tuta absoluta, αλλά και των χαμηλών τιμών της δεύτερης, που επικρατούν ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο εξαιτίας και των εισαγωγών που λειτουργούν πιεστικά για την ντομάτα.

Ξεκίνησαν να μαζεύονται τα πρώτα χέρια

Με τις περισσότερες φυτεύσεις να έχουν πραγματοποιηθεί τον Μάιο, οι παραγωγοί της σε Μαραθώνα και Εύβοια έχουν ήδη ξεκινήσει να μαζεύουν τα πρώτα χέρια, ενώ εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν και οι παραγωγοί τις Πρέβεζας.

Στον Δομοκό που είναι λίγο πιο όψιμες οι πιπεριές Φλωρίνης, αλλά και με τη φετινή οψίμηση των φυτεύσεων η συλλογή τοποθετείται στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναλόγως βέβαια και του καιρού. Η ανησυχία των παραγωγών της περιοχής αυτές τις ημέρες έχει να κάνει με το κύμα καύσωνα που εκδηλώνεται στη χώρα, καθώς οι πιπεριές βρίσκονται ακόμη σε τρυφερό στάδιο και διατρέχουν τον κίνδυνο εγκαυμάτων, σχολίασε ο παραγωγός της περιοχής, Νίκος Μπλέτσας.

Καλή τιμή για το προϊόν φέρνει η αυξημένη ζήτηση

Η αυξημένη ζήτηση της αγοράς οδηγεί σε καλές τιμές για τους παραγωγούς, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που ακόμα και οι χρωματιστές πιπεριές κόβονται πράσινες για να καλύψουν τη ζήτηση της εποχής, όπως στην περίπτωση του Νίκου Κούγια, παραγωγού στη Βόρεια Εύβοια, που προμηθεύει ποσότητες στη λαχαναγορά.

Ο ίδιος, έχοντας διαθέσει ποσότητες φλάσκες από το πρώτο χέρι κοπής, περιμένει περίπου 1-1,20 ευρώ το κιλό.

Ειδικά φέτος, ίσως και λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, φεύγουν μεγάλες ποσότητες και οι τιμές έχουν πάρει τα πάνω τους

σχολίασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέξανδρος Βάρσος, με τον μέσο όρο στην τιμή λαϊκής να τοποθετείται στο 1,50 ευρώ/κιλό και τον ίδιο να εκτιμά ότι αντίστοιχα στη λαχαναγορά η καλή ποιότητα όλων των τύπων κυμαίνεται μεταξύ 0,80-1,20 ευρώ/κιλό.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.