«Φωτιές» άναψε ανάμεσα σε ΥΠΑΑΤ και ΕΘΕΑΣ η επιστολή των «9» – Ο διάλογος Αυγενάκη – Σατολιά

«Φωτιές» άναψε μεταξύ ΥΠΑΑΤ και ΕΘΕΑΣ η επιστολή στον Πρωθυπουργό που απέστειλαν πρόσφατα 9 Συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας – μέλη της ΕΘΕΑΣ, με αφορμή τα δυσεπίλυτα όπως τα χαρακτηρίζουν προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (η εν λόγω επιστολή δημοσιεύτηκε στις 22.05.2024 και στο ypaithros.gr).

Στην συγκεκριμένη επιστολή αναφέρθηκε σήμερα Πέμπτη 23/5 απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Παύλο Σατολιά, ο ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου που διοργανώνει η ΕΝ.Π.Ε. στην Πάτρα για την αγροτική ανάπτυξη.

«Επειδή τα ελληνικά τα διαβάζουμε και ξέρουμε να τα διαβάζουμε καλά. Όταν βγάζεις μια ανακοίνωση με το λογότυπο της ΕΘΕΑΣ και δεν ενημερώνομαι, απλά το μαθαίνω από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην οποία επιστολή αναγράφονται εκφράσεις εξόχως τοξικές, πραγματικά αυτό δεν αρμόζει στο επίπεδο συνεργασίας που έχουμε καλλιεργήσει μεταξύ μας για το καλό του αγροτικού τομέα. Αυτό ήταν μια αστοχία. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε μια αναστάτωση που δεν χρειαζότανε να γίνει και ακριβώς μια μέρα, πριν μεταβεί κυβερνητικό κλιμάκιο στη Θεσσαλία. Ήταν τυχαίο;» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός και πρόσθεσε: «οι απαντήσεις από το ΥΠΑΑΤ δόθηκαν με τον πιο έγκυρο και σωστό τρόπο για όλα τα ζητήματα τα οποία θίξατε σε αυτήν την επιστολή».

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γ. Στρατάκος έδωσε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στην επιστολή των εννέα σημείων της ΕΘΕΑΣ για τα θέματα της Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε χθες (Τετάρτη 22 Μαΐου) στη Λάρισα, με ομιλητές τους υπουργούς Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και τους υφυπουργούς Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς αναφερόμενος σε αυτό το ζήτημα είπε, μεταξύ άλλων, από το βήμα του συνεδρίου της ΕΝ.Π.Ε.: «πριν πέντε μέρες συνεδρίασαν αυτοί οι 10 συνεταιρισμοί της Θεσσαλίας μέλη της ΕΘΕΑΣ και εξέδωσαν ένα ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό. Οι συνεταιρισμοί αυτοί δεν εκπροσωπούν το σύνολο των 300 μελών της ΕΘΕΑΣ. Χρησιμοποιούν την ΕΘΕΑΣ ως παρούσα σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλία μόνο για να μεταφέρουν αυτό το ψήφισμα προς τον Πρωθυπουργό.

Εμείς δεν έχουμε εικόνα τι γίνεται στη Θεσσαλία όμως το ψήφισμα αυτό δεν απηχεί σε καμία περίπτωση τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ. Απλά τα μέλη μας θέλησαν να περάσουν αυτό το ψήφισμα μέσα από την ΕΘΕΑΣ».