Φωτοβολταϊκά: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αγροτικά «δεκάρια»

Ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται με μια απλή διαδικασία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και χρήσης των κωδικών TAXISNET.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό (ισχύος έως 10,8 kW), σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Βάσει των παραπάνω αριθμών, το συνολικό θεωρητικό κόστος για ένα σύστημα στέγης ενός αγρότη είναι 16.000 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στην αγορά ένα τέτοιο σύστημα μαζί με μπαταρία κοστίζει γύρω στα 17.000-18.000 ευρώ. Πάντως, οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να εγκαταστήσουν σύστημα χωρίς μπαταρία. Επιπλέον, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την κατοικία τους και ακόμα μία αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης, δηλαδή συνολικά μπορούν να εγκαταστήσουν έως δύο συστήματα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει έως και τα 3.000 ευρώ ετησίως.