Φουλάρει για νέα ψυγεία και διαλογητήριο η Ζαγορά

Πενταετές επενδυτικό πλάνο για τον συνεταιρισμό που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες

Νέες επενδύσεις στις υποδομές διαχείρισης των μήλων που διακινεί, με το καταξιωμένο εμπορικό σήμα Ζαγορίν, αλλά και πρωτοβουλίες στήριξης «εναλλακτικών» καλλιεργειών, όπως αυτήν του κάστανου, δρομολογεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς.

Μπορεί φέτος η παραγωγή μήλων στην περιοχή να καταγράφεται μειωμένη κατά 25%-30% λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ωστόσο οι ανάγκες του συνεταιρισμού τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς. «Η φετινή χρονιά αποτελεί εξαίρεση. Σε γενικές γραμμές η παραγωγή μας αυξάνεται διαρκώς, επομένως χρειαζόμαστε μεγαλύτερες και καλύτερες εγκαταστάσεις διατήρησης και αποθήκευσης», λέει στην «ΥΧ» ο Ιωάννης Κράββαρης (φωτό), ο οποίος τον φετινό Ιούλιο ανέλαβε τα ηνία του συνεταιρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συνεταιρισμός διανύει την πρώτη χρονιά υλοποίησης πενταετούς επενδυτικού σχεδίου που έχει ενταχθεί στη Δράση 4.2.1 του ΠΑΑ και περιλαμβάνει επέκταση των ψυκτικών του θαλάμων και αγορά νέου διαλογητηρίου. Προς το παρόν, το εγχείρημα βρίσκεται στη φάση των μελετών, ώστε να βγει η άδεια δόμησης, ενώ τον επόμενο Σεπτέμβριο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 1/4 της συνολικής επένδυσης.

Μείωση ενεργειακού κόστους με φ/β

Παράλληλα, ο ΑΣ Ζαγοράς συμμετέχει στο πρόγραμμα life του υπουργείου Περιβάλλοντος, με στόχο τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα ενεργειακά του κόστη. «Έτσι, θα παράγουμε εμείς το ρεύμα που χρειαζόμαστε για τις ψυκτικές μας εγκαταστάσεις», σημειώνει ο κ. Κράββαρης. Παράλληλα, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί αντιχαλαζική προστασία και πυροπροστασία για τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται σε Σχέδιο Βελτίωσης, το οποίο έχει υποβληθεί από πέρυσι, δίχως ωστόσο ακόμα να έχει βγει η σχετική αξιολόγηση.

Με το δεξί η σεζόν για τις τιμές

Η φετινή παραγωγή δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τον καιρό. «Τέσσερις φορές σημειώθηκε χαλαζόπτωση: Δύο από αυτές ήταν τον Απρίλιο, όμως το χειρότερο ήταν ένα δυνατό χαλάζι που έπεσε στις 10 Ιουλίου. Τότε επλήγησαν πολλές περιοχές, σε μια εποχή που ο καρπός είχε μεγαλώσει αρκετά και δεν υπήρχε τρόπος να επουλωθεί το πρόβλημα», εξηγεί ο κ. Κράββαρης, προσθέτοντας ότι το τελευταίο χαλάζι ήρθε όταν ολοκληρωνόταν η διαδικασία της συγκομιδής, χτυπώντας και περιοχές που είχαν μείνει αλώβητες.

Το θετικό της χρονιάς είναι ότι οι τιμές στις πωλήσεις προς τους εμπόρους είναι προς το παρόν αυξημένες: «Φαίνεται ότι πρόκειται για μια διαφορετική εμπορική χρονιά. Οι τιμές είναι λίγο πιο υψηλές, καθώς έχουν φτάσει τα 1,35 ευρώ το κιλό και ελπίζουμε να πάμε έτσι μέχρι το τέλος. Αν κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα, υπολογίζουμε ότι ο παραγωγός θα πληρωθεί τελικά γύρω στα 80 λεπτά το κιλό τον Ιούνιο, που γίνεται η εκκαθάριση. Προς το παρόν, δίνουμε έναντι κάθε μήνα», επισημαίνει.

Ο κ. Κράββαρης απευθύνει έκκληση στην πολιτεία για νομοθετικές παρεμβάσεις, όσον αφορά την απασχόληση των εργατών γης. «Πρέπει να διευκολυνθεί η απασχόληση στον αγροτικό τομέα, γιατί εμείς εδώ χρειαζόμαστε πολλά χέρια. Στην περιοχή μας, όποια εργασία κάνουμε γίνεται αναγκαστικά με τα χέρια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μηχανήματα, άρα και το κόστος μας είναι ανεβασμένο».

Ο ίδιος στέκεται και στο ζήτημα του ασφαλιστικού, το οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα: «Αν αυξηθούν οι εισφορές, πολλοί αγρότες δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Ήδη στην περιοχή υπάρχουν άνθρωποι που χρωστούν στο ασφαλιστικό ταμείο λόγω οικονομικής αδυναμίας», καταλήγει.

Μεταποίηση για το κάστανο σε βάθος χρόνου

Το επόμενο χρονικό διάστημα, εκπρόσωποι του συνεταιρισμού και ομάδα αγροτών από την περιοχή θα μεταβούν στην Ιταλία, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για την καλλιέργεια και την επεξεργασία του κάστανου. «Οι καστανιές είναι παλιά καλλιέργεια στην περιοχή, αλλά είχαν εγκαταλειφθεί για μεγάλο διάστημα. Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση έχει αυξηθεί πολύ, με αποτέλεσμα ακόμα και νέοι να δείχνουν πλέον ενδιαφέρον, ενώ και όσοι ασχολούνταν μπαίνουν τώρα πιο εντατικά, λόγω της αυξημένης τιμής», αναφέρει ο κ. Κράββαρης. Στη Ζαγορά καλλιεργείται το πηλιορείτικο κάστανο, που έχει ιδιαίτερη γεύση, είναι όμως πιο δύσκολο στο ξεφλούδισμα. Ο συνεταιρισμός σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει στη μεταποίησή του, καθώς υπάρχουν προοπτικές σοβαρής υπεραξίας. «Προς το παρόν, θα έλεγα ότι είμαστε ακόμα σε παιδικό στάδιο, γι’ αυτό και προετοιμάζουμε το ταξίδι στην Ιταλία», λέει ο συνομιλητής μας. Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα με τις προσβολές των καστανόδεντρων από σφίγγα τα τελευταία χρόνια έχει δώσει νέα ώθηση στην καλλιέργεια του κάστανου στη Ζαγορά. «Η Ιταλία χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες και, με δεδομένο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, έρχονται και παίρνουν προϊόν από εδώ, αλλά και από την Ελλάδα γενικότερα», υπογραμμίζει.