«Φούσκα» η βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού της μεγαλύτερης παραγωγού φοινικελαίου στη Βραζιλία

Πάνω από 500.000 στρέμματα γης που έχουν καταχωριστεί στην Agropalma προήλθαν από πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας

Σε προσωρινή ανάκληση του πιστοποιητικού βιωσιμότητας της Agropalma προχώρησε τον Φεβρουάριο η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση του Προτύπου Πιστοποίησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας RSPO, μετά από θέμα που ανέδειξε ο Οργανισμός Περιβαλλοντικής Ειδησεογραφίας Mongabay και συνδέει την εξαγωγέα φοινικελαίου της Βραζιλίας με παράνομες και δόλιες πρακτικές απόκτησης γης.

Να σημειωθεί ότι η Agropalma ήταν η μόνη βραζιλιάνικη εταιρεία που είχε λάβει τέτοια πιστοποίηση, η οποία την είχε εντάξει σε μια σημαντική παγκόσμια πρωτοβουλία πολλών ενδιαφερομένων για το βιώσιμο φοινικέλαιο – στα μέλη του RSPO, γνωστού και ως «Στρογγυλή Τράπεζα για το Αειφόρο Φοινικέλαιο», περιλαμβάνονται καλλιεργητές φοινικελαίου, έμποροι, μεταποιητές, λιανοπωλητές, τράπεζες, επενδυτές και άλλοι.

Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια έρευνα που δημοσίευσε η Mongabay τον Δεκέμβριο του 2022 αποκάλυψε ότι περισσότερο από το ήμισυ των άνω του 1 εκατ. στρεμμάτων γης που έχουν καταχωριστεί στην Agropalma στη βόρεια πολιτεία Πάρα προέρχονταν από πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ η φάμπρικα της εταιρείας περιελάμβανε ακόμη και τη δημιουργία ενός κτηματολογικού γραφείου για την καταχώριση πλαστών τίτλων.

Τα σοκαριστικά ευρήματα βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επταετούς δικαστικής μάχης υπό την αιγίδα των εισαγγελικών αρχών και δημόσιων υπερασπιστών δικαιωμάτων. Μέρος της περιοχής που αποκτήθηκε με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνει την προγονική γη των αυτόχθονων πληθυσμών και των απογόνων των αφροβραζιλιάνικων πληθυσμών που είχαν δραπετεύσει από τη σκλαβιά στη Βραζιλία (σ.σ. Quilombolas), συμπεριλαμβανομένων και δύο νεκροταφείων.

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, εκπρόσωποι του φορέα πιστοποίησης IBD Certifications Ltd επικοινώνησαν με τους ηγέτες της κοινότητας των Quilombola και πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Αμέσως μετά, ο φορέας πιστοποίησης ανέστειλε το πιστοποιητικό RSPO της Agropalma.

Η Assurance Services International (ASI), η οποία αξιολογεί το έργο των φορέων πιστοποίησης, επιβεβαίωσε ότι «η έκθεση ήταν ο λόγος που η ASI διενήργησε αξιολόγηση της συμμόρφωσης της IBD, την εταιρεία πιστοποίησης της Agropalma, ελέγχοντας τις εγκαταστάσεις της πιστοποιημένης εταιρικής οντότητας».

Επιπλέον, καθηγητές πανεπιστημίων, που προσλήφθηκαν από την ASI ως τοπικοί εμπειρογνώμονες, επικαλέστηκαν την έρευνα του Mongabay και αυτόν τον δημοσιογράφο όταν επικοινώνησαν με άλλες βασικές πηγές που αναφέρονται στην έκθεση, όπως φαίνεται στην αλληλογραφία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε ο Mongabay.

Η Agropalma, μεγαλύτερη παραγωγός φοινικελαίου στη Βραζιλία, θεωρούνταν μέχρι πρότινος παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση. Ο όμιλος είναι πιστοποιημένος με δέκα διεθνείς σφραγίδες για βιολογική, δίκαιη και βιώσιμη καλλιέργεια φοινικελαίου: Αυτές περιλαμβάνουν τη βιολογική ετικέτα της ΕΕ (EU Organic Regulation), του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA Organic) και τη JAS της Ιαπωνίας.