Φόβοι και ανησυχίες των ΠΕΜΕΤΕ και ΔΟΕΠΕΛ για τους δασμούς Τραμπ

Την έκδηλη ανησυχία της για τις αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την αύξηση των δασμών εξέφρασε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), σε έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε η ίδια και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Απριλίου στα Καμένα Βούρλα, επισημαίνοντας τους φόβους για τη βιωσιμότητα του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς. Το γεγονός ότι οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το 28% των συνολικών εξαγωγών του προϊόντος, με αξία που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, καταδεικνύει το μέγεθος της ανασφάλειας που επικρατεί στον χώρο αυτόν.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, εξετάστηκαν και ζητήματα που αφορούν τη γενικότερη εικόνα της παραγωγής και της εμπορίας του προϊόντος. Επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου, η οποία λειτουργεί ως ένας επιπλέον «δασμός», αυξάνοντας το κόστος εξαγωγής των ελληνικών προϊόντων και μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.
Επιπλέον, τονίστηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες περιορίζουν την κατανάλωση. Η αρνητική αυτή εικόνα, όμως, δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, αλλά μεταφέρεται και σε άλλες χώρες, εντείνοντας περαιτέρω την εμπορική αβεβαιότητα, σε μια περίοδο παγκόσμιας ύφεσης.
Γ. Ντούτσιας: «Να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι στήριξης των εξαγωγών»
Αναφερόμενος στη συνέλευση, ο Γιώργος Ντούτσιας, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι «επί ξύλου κρεμάμενη». Όπως ανέφερε, ακόμη και μια αύξηση των δασμών κατά 10% μέσα στο περιθώριο των 90 ημερών προκαλεί οικονομικούς κλυδωνισμούς σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.
«Η διεθνής αγορά λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων έχουν άμεσες συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Αυτή την περίοδο, πάνω από 400 κοντέινερ των 15 τόνων με ελιές ταξιδεύουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Όπως καταλαβαίνετε, η αύξηση 10% στους δασμούς για ένα προϊόν που δεν αποτελεί βασικό είδος διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην πώλησή του. Θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι στήριξης των εξαγωγών, ώστε να συνεχιστεί η εμπορία του προϊόντος και να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα», κατέληξε ο κ. Ντούτσιας.
ΠΣΕ: «Ανάγκη να κινητοποιηθεί περαιτέρω η ελληνική διπλωματία»
Με πυξίδα την ενίσχυση της εξωστρεφούς δυναμικής της χώρας και την άρση κρίσιμων εμποδίων, που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου συνάντηση υψηλού επιπέδου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τάσο Χατζηβασιλείου, αρμόδιο για τα θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, σε κλίμα θετικό, παραγωγικό και προσανατολισμένο σε δράσεις ενίσχυσης του εξαγωγικού εμπορίου.
Η συζήτηση ανέδειξε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των επικείμενων δασμών (10%) από τις ΗΠΑ, που επιβαρύνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα ελληνικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως επιτραπέζιες ελιές, κονσερβοποιημένα ροδάκινα, γαλακτοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, κρασιά κ.λπ.
Ο ΠΣΕ υπογράμμισε την ανάγκη να κινητοποιηθεί περαιτέρω η ελληνική διπλωματία και να ζητηθεί από την ΕΕ η έναρξη στοχευμένων διαπραγματεύσεων για την εξαίρεση ελληνικών προϊόντων από υπερβολικούς δασμούς, κατά το πρότυπο επιτυχημένων προηγούμενων παρεμβάσεων. Η συνάντηση σφραγίστηκε από την πρόθεση του υφυπουργού για την άμεση εξεύρεση λύσεων και στοχευμένων ρυθμίσεων, όπως:
- Η μείωση της γραφειοκρατίας.
- Η διευκόλυνση των τελωνειακών διαδικασιών.
- Η διευρυμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.
- Τα φορολογικά κίνητρα σε εξαγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Η αναβάθμιση των γραφείων ΟΕΥ.
- Ο ανασχεδιασμός και η στελέχωση των γραφείων ΟΕΥ.
- Η διεύρυνση δράσεων του Enterprise Greece.
- Η άμεση ενεργοποίηση του Single window.
- Η ενεργοποίηση και η ανάπτυξη των προϊόντων της Export Credit Greece.
- Η άμεση προκήρυξη του νέου προγράμματος εξωστρέφειας, βασισμένου σε έναν πιο ρεαλιστικό και σύγχρονο σχεδιασμό εξαγωγικών στρατηγικών, που να ενισχύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Το σύνολο των προτάσεων του ΠΣΕ κατατέθηκε με ένα τεκμηριωμένο υπόμνημα, που έτυχε θετικής αποδοχής. Ο υφυπουργός δεσμεύθηκε για τη συνεχιζόμενη και αδιάλειπτη συνεργασία με τον ΠΣΕ, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξεύρεση των λύσεων στα παραπάνω θέματα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΣΕ, Άλκης Καλαμπόκης, η αντιπρόεδρος, Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, ο οικονομικός επόπτης, Μπασσάμ Άζαρ, το μέλος του ΔΣ, Χρήστος Μίχαλος, και ο Χρήστος Μπακόπουλος ως αριστίνδην μέλος.