Έως και 9 στα 10 εγκλήματα μίσους και επιθέσεις στην ΕΕ εξακολουθούν να μην καταγγέλλονται στις αρχές, επειδή τα θύματα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αναφορά τους, δεν εμπιστεύονται την αστυνομία και πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε εάν προέβαιναν σε καταγγελία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA).

Τα ευρήματα της έκθεσης υποδηλώνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα βιώνουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης που υποκινούνται από έχθρα ή προκατάληψη. Όπως διαπιστώνεται, η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει τον υπάρχοντα ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία, προκαλώντας αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών εναντίον ανθρώπων ασιατικής καταγωγής, Ρομά και μεταναστών.

«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν καθήκον να διασφαλίζουν σε όλους την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, πάρα πολλά θύματα εγκλημάτων μίσους δεν καταγγέλλουν επιθέσεις σε βάρος τους και πάρα πολλές χώρες δεν καταγράφουν ορθά τα εγκλήματα μίσους», δήλωσε ο διευθυντής του FRA, Michael O’ Flaherty.

www.euractiv.com