Φράουλα: Ανεβαίνει η Victory, υποχωρεί η Camarosa

Με μικρή αύξηση στις εκτάσεις, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έως και 1.000 στρέμματα, ξεκίνησαν φέτος οι φυτεύσεις σε Ηλεία και Αχαΐα, όπως πληροφόρησαν την «ΥΧ» έμπειροι παραγωγοί και γεωπόνοι των περιοχών.

Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες, φαίνεται ότι η Victory θα είναι φέτος σημαντικά ανεβασμένη στις προτιμήσεις των παραγωγών. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο παραγωγός και εξαγωγέας της ομώνυμης επιχείρησης από την Ηλεία, Δημήτρης Τακτικός, «οι φυτεύσεις ξεκίνησαν εδώ και 20 ημέρες περίπου. Έχουν αρχίσει να φυτεύονται γλαστράκια (pots) με μπάλα, της ποικιλίας Fortuna, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν να δίνουν παραγωγή σε έναν μήνα.

Η Victory ανεβαίνει σημαντικά, γιατί είναι μια διεθνής ποικιλία που τη ζητάνε όλοι. Η Camarosa πιθανώς να υποχωρήσει στην τρίτη θέση, πίσω και από τη Fortuna», ανέφερε ο κ. Κυριαζής, εκτιμώντας ότι φέτος θα υπάρξει μια ανεπαίσθητη αύξηση στρεμμάτων, που θα φέρει τις συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις σε 13.000 – 13.500 στρέμματα. Ερωτώμενος για τους εργάτες γης, ο κ. Τακτικός σχολίασε ότι «ακόμα είμαστε στην αρχή και δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για να βρούμε εργατικό δυναμικό, όμως όσο προχωράμε προς τον Μάρτιο, το πρόβλημα θα εμφανιστεί».

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος της GEOPLANT, Γιάννης Διασάκος, προέβη στην εκτίμηση ότι οι εκτάσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 500 – 1.000 στρέμματα, λέγοντας ότι «αν και δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, οι συνολικές εκτάσεις είναι από 12.000 έως 13.000 στρέμματα. Ανεβασμένη θα είναι σίγουρα η ποικιλία Victory».

Εντείνονται οι φυτεύσεις σε γλαστράκι για πρώιμη παραγωγή

Παρόμοια εικόνα με τους ανωτέρω έδωσε στην «ΥΧ» και ο παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας από την Αχαΐα, Χαράλαμπος Κυριαζής: Από τις 15 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις με Fortuna σε «τζιφάκια» (φυτά σε γλαστράκια με χώμα σε μπάλα). Αυτά θα δώσουν παραγωγή από τις 15-20 Νοέμβρη και αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου των φυτεύσεων με αυξητικές τάσεις.

Τα γυμνόρριζα φυτά θα ξεκινήσουν να φυτεύονται από μέσα Γενάρη. Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες, εκτιμώ ότι η Victory θα πλησιάσει το 40% της παραγωγής. Η Camarosa φαίνεται ότι θα υποχωρήσει αρκετά και πιστεύω θα κινηθεί σε ένα ποσοστό 30%-35%. Σίγουρα, τα περσινά στρέμματα υπάρχουν (σ.σ. διατηρούνται) και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τα φυτώρια οι εκτάσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 1.000 – 1.500 στρέμματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυριαζής, το κόστος φύτευσης ανά στρέμμα ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ, με σημαντικό μέρος αυτού να καταλαμβάνει το κόστος των εργατών γης. «Εκτιμώ ότι τουλάχιστον το 90% των εργατών που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα είναι αλλοδαποί. Εμείς αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, τα οποία πρέπει να δει η πολιτεία. Για παράδειγμα, οι εξάμηνες άδειες των αλλοδαπών είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες για να εκδοθούν», συμπλήρωσε ο ίδιος.