Φράουλα: Αυξήθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

Έγιναν οι πρώτες κοπές

Καλός όγκος παραγωγής προμηνύεται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο της φράουλας, με τις εκτάσεις να παρουσιάζουν αύξηση κατά 2.000 στρέμματα σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας περί τα 15.000 στρέμματα, χάρη στην καλή πορεία του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

Μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα με την καλλιέργεια, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης των φυτών, ενώ ήδη ορισμένοι παραγωγοί έχουν προχωρήσει δειλά-δειλά στην πρώτη υπερπρώιμη συγκομιδή της ποικιλίας Fortuna.

Μεταξύ αυτών, ο Δημήτρης Τακτικός, ιδιοκτήτης μίας από τις δυναμικότερες εταιρείες παραγωγής, εμπορίας και τυποποίησης φρούτων και λαχανικών στον Νομό Ηλείας, αλλά και παραγωγός φράουλας στη Νέα Μανωλάδα. «Πριν από λίγες ημέρες, κόψαμε τις πρώτες φράουλες, πολύ μικρή ποσότητα, 5-6 τελάρα. Στο τέλος του μήνα, θα βγει μεγαλύτερη ποσότητα, άξια για εξαγωγή», ανέφερε ο κ. Τακτικός, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι καιρικές συνθήκες, μέχρι στιγμής, ευνοούν την καλλιέργεια.

Μεγάλες οι προσδοκίες για τη νέα σεζόν

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ», η νέα σεζόν ξεκινά με πολλές προσδοκίες, δεδομένου ότι το προϊόν έχει βελτιωθεί πολύ, αξιοποιώντας στο έπακρο την υπάρχουσα τεχνογνωσία και ισάξια μπορεί πλέον να συναγωνιστεί σε ποιότητα την Ισπανία, που αποτελεί τον πρώτο τροφοδότη στην αγορά της Ευρώπης. «Τα δεδομένα στη φράουλα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Παλαιότερα, η Ρωσία αποτελούσε τον νούμερο ένα εξαγωγικό προορισμό της ελληνικής φράουλας (ποικιλία Camarosa) και παρά τις όποιες αντιξοότητες (εμπάργκο, πιέσεις κρατών), συνεχίζαμε να στέλνουμε το προϊόν μας. Υπολογίζεται πως στη Ρωσία έφτανε το 40% της παραγωγής, στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ το 20%, ένα 25% πήγαινε στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο στην Ευρώπη. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και η Ευρώπη έχει πάρει το πάνω χέρι. Με την ποικιλία Victory, την οποία προτιμούν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Ρώσοι, το 40%-50% εξάγεται στην Ευρώπη και η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς».

Ενδεικτικό της δυναμικότητας που παρουσιάζει η καλλιέργεια είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, μέχρι το 2025 οι εκτάσεις φράουλας θα έχουν φτάσει στην περιοχή τα 25.000 στρέμματα. «Είναι μια εκτίμηση που κάναμε πριν χρόνια και μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε πως χρόνο με τον χρόνο οι εκτάσεις αυξάνονται σταδιακά και κάθε χρονιά η εξαγωγική δραστηριότητα ολοένα και μεγαλώνει.

Το μόνο θέμα που συνεχίζει να μας απασχολεί και, δυστυχώς, δεν έχει λυθεί ακόμα είναι η νομιμότητα εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών γης», κατέληξε ο κ. Τακτικός.