Φράουλα: Ο καιρός είναι το πρόβλημα και λιγότερο οι αγορές

Την πιο παραγωγική περίοδο στον κύκλο της συλλογής διανύει η καλλιέργεια της φράουλας, όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν την ομαλή ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα και στις αποδόσεις.

Ο παγετός των τελευταίων ημερών, έτσι όπως επικράτησε σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, επηρέασε σημαντικά στην παραγωγή, με αποτέλεσμα άνθη και καρποί που είχαν σχηματιστεί να τεθούν εκτός προγραμματισμού για το επόμενο διάστημα.

Οι φραουλοπαραγωγοί θέλουν να βλέπουν την αισιόδοξη πλευρά στις καλλιέργειές τους και για αυτόν τον λόγο αναμένουν τις επόμενες ημέρες να ανέβουν οι θερμοκρασίες, ώστε να αρχίσουν να ξαναμπαίνουν τα φυτά στην ανθοφορία. Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι και αυτοί παραγωγικοί μήνες, όπου μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στις αποδόσεις, αλλά και στη στήριξη του εισοδήματος.

Ο Σάκης Μαυρόγιαννης, παραγωγός στην περιοχή Λάππα Αχαΐας, κάνει λόγο για μία δύσκολη περίοδο με σημαντικές απώλειες: «Όπως πάει ο καιρός, δεν βλέπουμε στην παρούσα περίοδο σημαντικές αποδόσεις, έτσι όπως συνηθίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα και επηρεάζουν σημαντικά την παραγωγή μας.

Ελπίζουμε από τα τέλη του μήνα με αρχές Απριλίου και εφόσον ανέβουν οι θερμοκρασίες, να μπούμε κανονικά στη διαδικασία της παραγωγής, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τη ζήτηση στο προϊόν». Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, ο κ. Μαυρόγιαννης κάνει λόγο για ποιοτική κατάταξη στο προϊόν, με στόχο την καλύτερη τιμή στην αγορά. «Η μέση τιμή του προϊόντος για αυτή την περίοδο προσεγγίζει τα 2,5 ευρώ μεσοσταθμικά.

Αν σε αυτά υπολογίσουμε και το κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, το εισόδημά μας θα είναι σημαντικά μειωμένο, σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Στο ερώτημά μας αν οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας επηρεάζουν το παραγόμενο προϊόν, ο κ. Μαυρόγιαννης ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Σημαντικός όγκος της παραγωγής μας πηγαίνει όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε όμορες χώρες. Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν ένα σοβαρό ζήτημα και θα πρέπει να βρούμε διέξοδο σε άλλες αγορές, ώστε να κρατήσουμε καλλιεργούμενες εκτάσεις, γιατί με πολλές δυσκολίες καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα που έχουμε σήμερα». 

Ο Μάρτης έδειξε το άλλο του πρόσωπο

 Για σημαντικές δυσκολίες στην παραγωγή έκανε λόγο και ο Χρήστος Σάμαρης, έμπορος φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας, εκτιμώντας ότι αυτόν τον μήνα η παραγωγή θα είναι μειωμένη πάνω από 30% και θα επηρεάσει τη συνολική απόδοση. «Ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας για τη φράουλα στην περιοχή, δυστυχώς, όμως την τρέχουσα περίοδο μας άλλαξε το σενάριο. Αναμένουμε τον Απρίλιο για να ξεκινήσει η παραγωγή στα κανονικά επίπεδα».

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εμπορία του προϊόντος, λέγοντας ότι πρέπει «να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος στις περιοχές όπου διαδραματίζεται, ώστε να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν οι αγορές, γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες και ειδικότερα στη γειτονιά μας επηρεαζόμαστε όλοι».

Καλύτερες οι συνθήκες στην Ισπανία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός και έμπορος φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας, ο οποίος διακινεί το προϊόν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Δίνοντας μία εικόνα για την εξέλιξη της παραγωγής την τρέχουσα περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι, αναφέρει ότι ο Μάρτιος πέρσι είχε μέση παραγωγή ανά στρέμμα κοντά στους 2 τόνους.

«Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα περίοδο, πιστεύω ότι ο καλύτερος δεν θα ξεπεράσει τα 1.200 κιλά το στρέμμα. Το παρατεταμένο ψύχος έχει επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις».

Εκείνο που τον απασχολεί ιδιαίτερα την τρέχουσα περίοδο είναι ο ανταγωνισμός των Ισπανών, οι οποίοι, κάτω από καλύτερες συνθήκες για την τρέχουσα περίοδο, καλύπτουν σημαντικό ποσοστό των αναγκών κυρίως της Δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τους Έλληνες εξαγωγείς φράουλας.

«Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την Ιβηρική χερσόνησο χωρίς να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες φράουλας. Είναι γνωστό ότι οι Ισπανοί αποτελούν το βαρόμετρο της εμπορίας της φράουλας και έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν μεγάλο ποσοστό αγορών, καθώς και να κρατούν τις τιμές, έτσι όπως αυτοί τις διαμορφώνουν. Το πρόβλημα, όμως, δεν εστιάζεται μόνο στη φράουλα, αλλά και σε άλλα φρούτα, όπου αυτή την εποχή θα αρχίσουν να παίρνουν τη σειρά τους στις αγορές.

Η πρωιμότητά τους θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας παραγωγή, η οποία θα είναι οψιμότερη», υποστηρίζει ο κ. Αρβανιτάκης.