Φράουλα: Μεγάλη η ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού

Μία από τις καλύτερες χρονιές της διανύει φέτος η ελληνική φράουλα, λόγω της πρωιμότητάς της και των καλών καιρικών συνθηκών που έχουν ευνοήσει την καλλιέργεια και την παραγωγή της. Η ποικιλία Fortuna βγήκε στις ευρωπαϊκές αγορές έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, χωρίς να έχει ανταγωνιστές, ενώ, σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμη για εξαγωγή και η Victory, η οποία συνήθως βρισκόταν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Φλεβάρη.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας στην Ηλεία, Δημήτρης Τακτικός, το προϊόν συνεχίζει την καλή του πορεία, καθώς η ζήτησή του είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι με το μέρος τους… Παράλληλα, επεσήμανε πως και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν παρουσιάσει αύξηση, καθώς έφτασαν τα 13.500 στρέμματα.

«Το 99,9% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για το γεγονός ότι φέτος πετύχαμε την πρωιμότητα του προϊόντος πριν από τους ανταγωνιστές μας», ανέφερε ο κ. Τακτικός και πρόσθεσε: «Η παρατεταμένη ζέστη του φθινοπώρου βοήθησε το φυτό να αναπτυχθεί. Το κρύο και η βροχή δεν ευνοούν το φρούτο».

Από πλευράς αποδόσεων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τακτικού, παράγονται 2.500 κιλά φράουλες το στρέμμα περίπου, ενώ κάθε τέσσερις ημέρες φορτώνουν τα φορτηγά για τις αγορές των χωρών της Ευρώπης. Η τιμή της φράουλας που εξάγεται φτάνει τα 4,5 ευρώ, ιδιαίτερα ικανοποιητική για τους παραγωγούς.

Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου καλλιεργείται η φράουλα, σε μικρότερη ποσότητα απ’ ό,τι στην Ηλεία, τα πράγματα είναι διαφορετικά, ως προς τη συγκομιδή του προϊόντος. Όπως λέει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Γιώργος Κονδυλόπουλος, από την Κυψέλη Αιτωλοακαρνανίας, όπου δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη καλλιέργεια δέκα παραγωγοί, η φράουλα ποικιλίας Fortuna αναμένεται να συλλεχθεί σε περίπου πέντε ημέρες. «Λόγω καιρού και συνεχούς αυξομείωσης της θερμοκρασίας, μείναμε λίγο πίσω.

Ξεκινήσαμε τη συγκομιδή από τις 17 Νοεμβρίου», τονίζει ο κ. Κονδυλόπουλος. Το προϊόν είναι άριστο ποιοτικά, ενώ από πλευράς ποσότητας το στρέμμα, υπό καλές συνθήκες, αποδίδει 2,5 με 3 τόνους φράουλας. Συνολικά, στην περιοχή καλλιεργούνται 150 στρέμματα.