Φράουλα: Μπαίνει «ζεστά» στους μήνες αιχμής η παραγωγή

Φράουλα, ένα φάρμακο για το στομάχι;
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στο φουλ της παραγωγής μπαίνει αυτή την περίοδο η φράουλα, καθώς ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι «οι μήνες της», όπως λένε οι καλλιεργητές. Έχοντας διανύσει ένα πεντάμηνο, στο οποίο διακίνηση και τιμές άφησαν θετικές εντυπώσεις –στηριζόμενες αφενός από την αυξημένη ζήτηση του Καθολικού Πάσχα, αφετέρου από το γεγονός ότι οι παραγωγές και οι αποδόσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας πήγαν πιο πίσω λόγω καιρικών συνθηκών–, οι παραγωγοί απόλαυσαν 2-2,5 ευρώ στην αρχή της σεζόν, μέχρι τις αρχές του 2018. Στην πορεία, και καθώς αυξάνονταν οι ποσότητες στην αγορά, «έπεσαν» στα 2 ευρώ προς το τέλος του Φεβρουαρίου, και την εβδομάδα πριν από το Πάσχα των Καθολικών πωλούνταν στα 1,6-1,7 ευρώ το κιλό. Τις τελευταίες μέρες η τιμή διαμορφώνεται στα 1,1-1,2 ευρώ για την εγχώρια αγοράς, περίπου στα επίπεδα του περσινού Απρίλη, και φτάνει στα 1,5 ευρώ το κιλό για τις ποσότητες που εξάγονται.

«Ο Απρίλης θα είναι δύσκολος για τις φράουλες. Θα μπουν πιο πολλές από τους ανταγωνιστές μας και θα πιεστούν οι τιμές. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι θα κινηθούν χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Είναι πιθανό, όμως, να δούμε αυξομειώσεις στις τιμές», εκτιμά ο Γιώργος Διασάκος, γεωπόνος από την εταιρεία Geoplant. Τονίζει ότι η εξέλιξη της σεζόν θα εξαρτηθεί από τον ανταγωνισμό «που δεν έχει δουλέψει πολύ μέχρι τώρα, καθώς είχαν προβλήματα και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί από τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και να έχουν μικρότερες στρεμματικές αποδόσεις». Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, ανέφερε ότι δεν είναι καθοριστική για την τιμή, δεδομένου ότι απορροφά μόνο το 20% της συνολικής παραγωγής. Ο ίδιος, μιλώντας για τις φετινές αποδόσεις, παρατηρεί ότι τα στρέμματα αυξήθηκαν κατά 10%, οι συννεφιές όμως δεν ευνόησαν τις αποδόσεις. Με την κανονική στρεμματική απόδοση στους 4,5-5,5 τόνους το στρέμμα, «φέτος δεν έχει δείξει ακόμα πόσο είναι», είπε.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Προς αναζήτηση νέων αγορών

Επειδή το εμπάργκο της Ρωσίας δυσκολεύει την εμπορία προς τα εκεί, είναι σημαντική μια στροφή προς τη Δύση, στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μας είπαν από την Kaplanis Fruits που, μεταξύ άλλων φρούτων που παράγει, τυποποιεί και εξάγει το σύνολο σχεδόν της παραγωγής φράουλας από καλλιέργεια 600 στρεμμάτων. Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, εταιρείες οι οποίες είχαν προνοήσει να ανοίξουν άλλες διαδρομές για τα προϊόντα τους, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία, δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα. Πρόκειται, όμως, για προορισμούς που, εφόσον πληρώνουν καλά το προϊόν, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς τις προδιαγραφές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παραγωγοί βάζουν και νέες ποικιλίες στην καλλιέργεια, όπως είναι η Victory, δεδομένου ότι το τελικό προϊόν είναι πιο ανθεκτικό και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των καταναλωτών των δυτικών χωρών, έναντι της Camarosa, που μέχρι τώρα κατείχε σχεδόν το 75% της εγχώριας καλλιέργειας και καταναλώνεται από τη Ρωσία, που αποτελούσε κυρίαρχο προορισμό για την ελληνική φράουλα. «Υπάρχει εξελικτική διαδικασία στις ποικιλίες. Θέλουμε πιο όμορφη φράουλα, μπορεί να είναι πιο μακράς αντοχής, κάτι το οποίο ενδεχομένως να έρχεται σε αντίθεση με τη γεύση, αλλά οι αγορές ψωνίζουν “με το μάτι”. Συνεπώς, εκεί εστιάζουν και αυτοί που παράγουν το πολλαπλασιαστικό υλικό και εκείνοι που έχουν τα μητρικά φυτά», μας είπαν χαρακτηριστικά.

Δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα

Αυξημένη εκτιμάται ότι θα είναι, συνολικά, η φετινή παραγωγή, μέχρι και 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Incofruit-Hellas σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όταν κινήθηκε γύρω στους 53.000 τόνους. Την ίδια στιγμή, οι αριθμοί σε σχέση με τις εξαγωγές σκιαγραφούν μια δυναμική χρονιά, και, ενώ ακόμη δεν μπορεί να προεξοφληθεί, δεδομένου ότι το τρέχον δίμηνο μπαίνουν στην αγορά οι μαζικές παραγωγές και από τις ανταγωνίστριες χώρες, θεωρείται πιθανό η σεζόν να εξελιχθεί σε χρονιά-ρεκόρ. Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Απριλίου, οι εξαγωγές φράουλας ανήλθαν σε 15.385 τόνους, όταν πέρσι στις 21 Απριλίου δεν ξεπέρασαν τους 13.850 τόνους. Αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, ότι διαβάζοντας την ανάλυση των στοιχείων που διέθεσε στην «ΥΧ» ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, φέτος εμφανίζονται αισθητά μειωμένες οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ, από 1.689 σε 823 τόνους, ενώ οι αντίστοιχες προς την ΕΕ αυξήθηκαν, από 12.171 σε 14.562 τόνους.

Ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, μας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος της επισήμανσης, της ανασυσκευασίας φράουλας από άλλες χώρες καταγωγής», και, ακόμη, πως «αναμένουμε από την πολιτεία την επίσπευση υπογραφής διμερών φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων με χώρες της ΝΑ Ασίας, π.χ. με την Κίνα, προκειμένου να επεκτείνουμε τις χώρες διάθεσης. Προς τούτο, απαιτείται να αναδιαρθρώσουμε την ποικιλιακή παραγωγή της χώρας μας στα δεδομένα των απαιτήσεων των νέων αγορών, μετά την απώλεια της Ρωσίας, στην αγορά της οποίας είχε προσαρμοστεί η παραγωγή μας».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress