Φράουλα: Η πρωίμιση δεν έδειξε σημάδια κόπωσης στα φυτά

Αυξάνεται η ζήτηση από το εξωτερικό

Με σταθερούς ρυθμούς κινείται η συλλογή της φράουλας, χωρίς να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στα φυτά. Αν και είναι νωρίς ακόμα να εξάγουμε συμπεράσματα, η πρωίμιση της παραγωγής, όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενα ρεπορτάζ, δείχνει προς το παρόν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Ο κύριος όγκος της σοδειάς αναμένεται να αυξηθεί στις αρχές Απριλίου, που οι θερμοκρασίες θα είναι ανεβασμένες, συμβάλλοντας σημαντικά στην καλύτερη ανάπτυξη του φυτού, όπως επίσης και στην καρπόδεση. Μεγαλύτερη παραγωγή πρακτικά σημαίνει και περισσότερα χέρια για τη συλλογή, κάτι το οποίο στην παρούσα περίοδο δεν είναι και τόσο εύκολο. Στον τομέα της εμπορίας του προϊόντος φαίνεται ότι υπάρχει μία σταθερότητα στις τιμές και, σύμφωνα με τον Χρήστο Σάμαρη, εξαγωγέα φράουλας από τη Μανωλάδα Ηλείας, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 1,5 – 2,20 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο μεσοσταθμικά έφτανε περίπου στο 1,5 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σάμαρη, η εικόνα που παρουσιάζει η παραγωγή δείχνει να είναι καλή. «Αν και οι καιρικές συνθήκες αυτό το διάστημα είχαν σημαντικές αυξομειώσεις, δεν επηρέασαν τη συλλογή και, όσο πλησιάζουμε προς τον Απρίλιο, πιστεύω ότι θα έχουμε βελτίωση του καιρού, ώστε να μπορέσουμε να συλλέξουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής». Αναφερόμενος στο θέμα της πρώιμισης, είπε ότι «δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα προς το παρόν σε ό,τι αφορά τα φυτά. Όμως, καλύτερη εικόνα θα έχουμε τον Απρίλη, όπου εκεί θα φανεί και από τον όγκο της παραγωγής αν και κατά πόσο τα φυτά αντιμετώπισαν δυσκολίες».

Σχετικά με τις εξαγωγές, είπε ότι υπάρχει σταθερή ζήτηση σε χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πολωνία, όπου ο ίδιος διακινεί και τις μεγαλύτερες ποσότητες. Εκείνο όμως που τον προβληματίζει περισσότερο είναι το θέμα της συλλογής του καρπού. «Η έλλειψη των εργατικών χεριών δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον προγραμματισμό και κατ’ επέκταση στην παράδοση του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού», τονίζει.

Στην παραγωγή όλες οι ποικιλίες

Η πρώιμη χρονιά έφερε και τις όψιμες ποικιλίες στην παραγωγική τους φάση, χωρίς προβλήματα όψης ή ποιότητας καρπού. Ακόμα και η Φορτούνα, η οποία είναι πρώιμη ποικιλία, έχει σταθεροποιήσει την παραγωγή της και συνεχίζει για το επόμενο διάστημα. Όπως μας επισημαίνουν παραγωγοί από τη Βάρδα Ηλείας, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνουν να είναι σταθερές, χωρίς σημαντικές μεταβολές από την περσινή περίοδο.

Το πρόβλημά τους εστιάζεται κυρίως στο κόστος παραγωγής, το οποίο «είναι σημαντικά ανεβασμένο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις τιμές παραγωγού, όπου αυτή την περίοδο κινούνται στα 1,5 – 2 ευρώ το κιλό, στα ίδια περίπου επίπεδα με τις περσινές». Επίσης, αναφέρουν ότι οι αποδόσεις στη συλλογή κυμαίνονται από 80 έως 110 κιλά την ημέρα.

Στο ερώτημά μας αν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του παραγωγικού προσανατολισμού με στροφή σε άλλες καλλιέργειες, οι ίδιοι επιμένουν ότι η φράουλα παραμένει μία από τις βασικές τους επιλογές, διότι γνωρίζουν την καλλιέργεια και έχουν επενδύσει σε πάγιο εξοπλισμό.

Οι συνέργειες επιτυγχάνουν την ποιότητα

Εστιάζοντας σε θέματα ποιότητας, ο Βασίλης Τσιρίκος, γεωπόνος από τη Βάρδα Ηλείας, κάνει λόγο για μία ποιοτική υπεροχή της φράουλας στην περιοχή, λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά και της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ παραγωγών και γεωπόνων. «Στόχος αυτής της προσπάθειάς μας είναι να ενισχύσουμε την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της φράουλας, ώστε το προϊόν να αποκτήσει ισχυρή ταυτότητα στις αγορές του εξωτερικού».

Ο κ. Τσιρίκος είπε ότι η παραγωγή αυτή την περίοδο είναι πολύ καλή, «αν και οι συννεφιές των προηγούμενων ημερών επηρέασαν το δέσιμο, η εξέλιξη όμως των φυτών για το επόμενο διάστημα κινείται σε καλά επίπεδα».

Παρακολουθώντας ο ίδιος την αγορά της Ευρώπης, καθώς και την παραγωγή στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, αναφέρει ότι «οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις περιοχές αυτές επηρέασαν και τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η ελληνική φράουλα να μπαίνει σε πολλά ράφια».