Φρέναραν οι εισαγωγές, τσίμπησε η τιμή του αρνιού

Προσδοκίες ότι θα «καβαλήσει» τα 5 ευρώ στην τελική ευθεία για το Πάσχα

Φρέναραν οι εισαγωγές, τσίμπησε η τιμή του αρνιού
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Με τους κτηνοτρόφους να εξακολουθούν να κρατούν μικρό καλάθι ενόψει της κορύφωσης των παραγγελιών τις επόμενες μέρες, οι τιμές του αρνιού σε αρκετές περιοχές της χώρας επιδεικνύουν την τελευταία εβδομάδα μια ανοδική τάση.

Στη Θεσσαλία, πριν από τρεις μέρες, διαμορφωνόταν στα 4,4-4,5 ευρώ το κιλό από τα 4-4,2 της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ και το κατσίκι έφτασε στα 5 ευρώ το κιλό από τα 4,6-4,8 ευρώ. Αν και οι τιμές αυτές παραμένουν κάτω από το κόστος παραγωγού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, εκτιμά ότι η κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά θα φέρει τις τιμές τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, μιλώντας στην «ΥΧ», σημειώνει ότι μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα διαμορφωθεί στο διάστημα από το Σάββατο μέχρι και τη Μ. Δευτέρα, ωστόσο θεωρεί ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν γύρω στα 4,7-5 ευρώ για το αρνί και στα 5,2-5,3 ευρώ για το κατσίκι. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, κάτι το οποίο αποδίδει και στο γεγονός ότι «πολλές μέρες τώρα δεν εισάγονται αρνιά, κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς έφτασαν να είναι πιο ακριβά από τα ελληνικά».

Στην Κρήτη, από την άλλη πλευρά, οι κτηνοτρόφοι μέχρι πριν από δύο μέρες δεν έβλεπαν κάποια κινητικότητα στις τιμές, οι οποίες παρέμεναν στα επίπεδα των 4,2-4,3 ευρώ για το αρνί και 4,5 ευρώ για τα κατσίκια που είναι λιγότερα φέτος, γιατί αυτή την περίοδο δεν είναι ακόμα σε κιλά εμπορίας.

Χάνουν διαπραγματευτική δύναμη 

Ωστόσο, στις τάξεις των κτηνοτρόφων διάχυτη είναι η ανησυχία για το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο όχι μόνο συρρικνώνεται το εισόδημά τους από την κρεοπαραγωγή, αλλά χάνουν και τη διαπραγματευτική τους δύναμη, με τους εμπόρους και τις αλυσίδες λιανικής ουσιαστικά να είναι αυτοί που καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια οι έμποροι, αξιοποιώντας τις οικονομικές δυσκολίες των κτηνοτρόφων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος εκτροφής και την ανάγκη τους για άμεση ρευστότητα, τα αγοράζουν και τα εκτρέφουν οι ίδιοι.

Τα σούπερ μάρκετ, πάλι, έχουν «κλείσει» τις συμφωνίες τους με παραγωγούς ή εμπόρους εδώ και δύο μήνες τουλάχιστον για το πόσο θα παραλάβουν αυτές τις μέρες, συνεπώς «το παιχνίδι είναι στημένο από πριν», όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι. «Οι τιμές είναι προκαθορισμένες στις συμφωνίες των σούπερ μάρκετ. Από εκεί και πέρα, δεν τα ενδιαφέρει πόσο θα σφάξει ο παραγωγός αυτές τις μέρες», ανέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος των επαγγελματιών κτηνοτρόφων Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, σύμφωνα με τον οποίο αθηναϊκές αλυσίδες έχουν «κλείσει» στα 4,8-5,3 ευρώ το κιλό.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress