«Φρένο» στις εισαγωγές από τη Ν. Αφρική ζητούν οι Ισπανοί παραγωγοί πορτοκαλιών και λεμονιών εξαιτίας των μολυσμένων φορτίων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση παραγωγών AVA Asaja της Βαλένθια στους αξιωματούχους της ΕΕ, ζητώντας το κλείσιμο των συνόρων για τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική έως ότου η χώρα είναι σε θέση να «εγγυηθεί την υγεία των φυτών της».

Αφορμή στάθηκε ένας σημαντικός αριθμός μολυσμένων φορτίων προϊόντων που έχουν εισαχθεί στο ευρωπαϊκό έδαφος, φέρνοντας, σύμφωνα με την οργάνωση, τις ευρωπαϊκές καλλιέργειες αντιμέτωπες με τον κίνδυνο επιμόλυνσης.

«Όσο εξακολουθούν να κοιτούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα είναι συνένοχοι σε έναν ανεπίτρεπτο φυτοϋγειονομικό κίνδυνο που απειλεί την ευρωπαϊκή καλλιέργεια εσπεριδοειδών προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα εμπορικά συμφέροντα», υπογραμμίζει η οργάνωση, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο. Τα τελευταία κρούσματα αφορούν πέντε φορτία εσπεριδοειδών (ένα λεμονιών, ένα μανταρινιών και τρία πορτοκαλιών), στα οποία εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο καραντίνας Phyllosticta Citricarpa. Έχουν προηγηθεί άλλα 33 φορτία εσπεριδοειδών, που αντιμετώπιζαν ζητήματα με τη μαύρη κηλίδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μηνιαία αναφορά της ΕΕ, σε ακόμη ένα φορτίο μανταρινιών νοτιοαφρικανικής προέλευσης ανιχνεύθηκε κρούσμα του λεγόμενου σκόρου εσπεριδοειδών (Thaumatotibia leucotreta). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διευρυνθεί η επεξεργασία ψύξης σε όλα τα φορτία που έχουν συγκεκριμένη προέλευση και όχι μόνο στα πορτοκάλια, σημειώνει η AVA Asaja.