Φθινοπωρινές Σπορές: Κλέβει στρέμματα από το σκληρό σιτάρι η ελαιοκράμβη

Σημαντικά ανοδική είναι η φετινή τάση καλλιέργειας ελαιοκράμβης, με τις σπορές να έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στη Βόρεια Ελλάδα, η σπορά του φυτού επανέρχεται δριμύτερη, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο 30%, με άξονες την Κεντρική Μακεδονία και ένα τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Θεσσαλία, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχιση της αυξητικής τάσης της ελαιοκράμβης σε ένα ποσοστό 10%-15% σε σχέση με πέρσι. Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών, αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης της τιμής στα συμβόλαια ελαιοκράμβης για την παραγωγή βιοντίζελ από ορισμένες επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά το σκληρό σιτάρι, αυτό δεν δείχνει ικανό για να ξεπεράσει τις περσινές καλλιεργούμενες εκτάσεις, με τις πιθανές απώλειες να συγκεντρώνονται ως επί το πλείστον στη Θεσσαλία.

Μείωση 10% «βλέπει» το σιτάρι του κάμπου

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η σπορά της ελαιοκράμβης έχει ολοκληρωθεί με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε αντίθεση με το σκληρό σιτάρι, που αφήνει περιθώριο στους παραγωγούς να αποφασίσουν τι θα κάνουν, τουλάχιστον για 2-3 εβδομάδες ακόμα.

Ωστόσο, οι συνομιλητές της «ΥΧ» στη Θεσσαλία παρέθεσαν μια σειρά αιτίων για τα οποία το σκληρό αναμένεται να περιοριστεί φέτος. Ένας εξ αυτών σχετίζεται και με τη στροφή παραγωγών από το σιτάρι στην ελαιοκράμβη, φαινόμενο που παρατηρείται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», Παναγιώτη Καλφούντζο, σε όλη τη Θεσσαλία. «Θεωρώ ότι τα σιτάρια θα έχουν μια μείωση γύρω στο 10% σε σχέση με πέρσι και ένας λόγος είναι ότι η ελαιοκράμβη θα προτιμηθεί από αρκετούς στα ξηρικά εδάφη. Η σταθερή της τιμή και το γεγονός ότι δίνει ακόμα μια επιλογή για αμειψισπορά, συντελούν σε αυτή την εξέλιξη».

Στη Βόρεια Ελλάδα η εικόνα που υπάρχει για το σκληρό σιτάρι είναι μοιρασμένη, με την πλάστιγγα να γέρνει προς το παρόν σε μια αυξητική εξέλιξη. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο σπόρων Βόρειας Ελλάδας της «Άλφα», Σάββα Ενεπέκογλου, η τάση είναι αυξητική. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί παραγωγοί δεν ικανοποιούνται από την τιμή του προϊόντος και αναζητούν άλλες λύσεις. «Προσωπικά φέτος θα μειώσω το σκληρό και θα βάλω τριφύλλι», μας λέει ο Γιώργος Ρωμανίδης από το Κιλκίς.

«Το σκληρό σιτάρι βαίνει μειούμενο και ίσως αγγίξει υψηλά ποσοστά η μείωση αυτή. Ένα μέρος το κερδίζει η ελαιοκράμβη, ενώ ένα μέρος από τα υπόλοιπα αναμένεται να παραμείνει ακαλλιέργητο. Για την αυξημένη τιμή που παρατηρείται, εκτίμησή μου είναι ότι μιλάμε για μια εικονική κατάσταση, εξάλλου τα αποθέματα αυτήν τη στιγμή είναι ελάχιστα. Ένα επιπλέον αίτιο που, κατά τη γνώμη μου, θα συμβάλει στη μείωση του σκληρού είναι μια προσπάθεια αύξησης του καλλιεργούμενου μαλακού σίτου, όπου ορισμένοι μύλοι προσπαθούν να συνάψουν συμβάσεις με παραγωγούς», τόνισε ο γεωπόνος Τάσος Σουλτανόπουλος στην «ΥΧ». Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Δήμος Κατσής, από την Καρδίτσα, εκτίμησε ότι δεν θα σημειωθεί αξιόλογη μεταβολή στα καλλιεργούμενα στρέμματα, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο μίας όχι αμελητέας μείωσης.