Γ. Βοϊτσεχόφσκι: «Όπλο σε μια υβριδική επίθεση κατά της ΕΕ» το εμπάργκο τροφίμων της Λευκορωσίας

Ως «όπλο» που αποτελεί μέρος μιας «υβριδικής επίθεσης» ενάντια στην ΕΕ χαρακτήρισε το λευκορωσικό εμπάργκο στα τρόφιμα ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, από το βήμα του πρώτου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που τελέστηκε υπό τη γαλλική προεδρία.

«Θυμόμαστε το ρωσικό εμπάργκο πριν από μερικά χρόνια. Αυτή είναι μια σαφής επανάληψη εκείνων των γεγονότων, αλλά σε μικρότερη κλίμακα», πρόσθεσε ο ίδιος, επικαλούμενος το εμπάργκο που είχε θέσει η Μόσχα στις εισαγωγές τροφίμων της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νορβηγίας τον Αύγουστο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2022, η Λευκορωσία έχει προχωρήσει στην απαγόρευση των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από την ΕΕ, ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρώπη στο Μινσκ λόγω της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με την Πολωνία.

Σύμφωνα με την κλαδική οργάνωση της ΕΕ για τα νωπά προϊόντα, Freshfel Europe, οι περιορισμοί πρόκειται να επηρεάσουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων έως και 500.000 τόνων νωπών προϊόντων εξαγωγών από την ΕΕ, αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η Λευκορωσία ανεβάζει τον αντίκτυπο κοντά στα 465 εκατ. ευρώ με βάση την αξία των εισαγωγών από τις πληγείσες χώρες κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021.

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κατάσταση, ο γενικός γραμματέας της Freshfel Europe, Φιλίπ Μπινάρντ, δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά είναι «για άλλη μια φορά όμηροι διεθνών γεωπολιτικών διαφορών».

Αναγνωρίζοντας ότι ορισμένα κράτη-μέλη πλήττονται περισσότερο από την απόφαση από ό,τι άλλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας επεσήμανε ότι αυτές οι αποκλίσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ανταπόκριση της Κομισιόν στο εμπάργκο. Ενδεικτικά, πριν από την επιβολή του εμπάργκο της Μόσχας, η Ρωσία ήταν μία από τις μεγαλύτερες αγορές πολωνικών φρούτων και λαχανικών, μια απώλεια που η Πολωνία αντιστάθμισε εν μέρει χάρη στη Λευκορωσία, καθιστώντας τη χώρα καταγωγής του επιτρόπου ιδιαίτερα ευάλωτη στις τελευταίες εξελίξεις. Οι επιπτώσεις του νέου εμπάργκο κρίνονται σοβαρές και για την Ελλάδα.

«Η ΕΕ πρέπει να προσφέρει υποστήριξη και αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο», τόνισε ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι, προσθέτοντας ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε αυτό το εμπάργκο από την οπτική γωνία των διάφορων κρατών-μελών, προκειμένου να εξετάσει μια σειρά λύσεων.