Η Ρωσία βάζει σκόπιμα στο στόχαστρο την εφοδιαστική αλυσίδα της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει πείνα στη χώρα, σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της τωρινής κατάστασης και του –για πολλούς υποκινούμενο από τα κέντρα εξουσίας της Σοβιετικής Ένωσης– Μεγάλου Λιμού της δεκαετίας του 1930, γνωστού ως «Γολoντομόρ».

Ο επίτροπος τόνισε ότι οι σκόπιμες επιθέσεις της Ρωσίας σε αγροτικές υποδομές της Ουκρανίας έχουν επιβεβαιωθεί κατ’ εξακολούθηση από τους ομολόγους του στην Ουκρανία. «Υπάρχει μόνο μία ερμηνεία των ενεργειών της Ρωσίας. Είναι ότι θέλουν να δημιουργήσουν πείνα και να τη χρησιμοποιήσουν ως μέσο επιθετικότητας», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου.

Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι ανέλυσε ότι η Ρωσία έχει στοχοποιήσει σκόπιμα μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες, προκαλώντας «τραγικές συνέπειες» για το περιβάλλον. Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Εμπόριο, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι η Ρωσία «φαίνεται ότι καταστρέφει σκόπιμα τα αποθέματα τροφίμων και τις αποθήκες της Ουκρανίας».

Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι «η πρώτη φορά» που η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτήν τη μέθοδο επίθεσης στο σύστημα τροφίμων για να προκαλέσει πείνα, καθώς η τακτική προσομοιάζει με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1930 από το σοβιετικό καθεστώς εναντίον της Ουκρανίας και του Καζακστάν. Να σημειωθεί ότι αρκετές χώρες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει επισήμως το λιμό της Ουκρανίας («Γολοντομόρ») ως γενοκτονία.

www.euractiv.com